Anpassa ytbehandlingen efter träslag och golvtyp

Ett trägolv bör alltid ytbehandlas då detta ger skydd och adderar en extra karaktär till golvet i fråga. Primärt så skulle vi rekommendera tre olika alternativ då det kommer till ytbehandling och vi ska strax titta närmare på dessa här nedan. Först så ska vi dock säga att två ytbehandlingar har fallit bort från våra tips och att det handlar om såpa och lut. De faller bort av den anledningen att de inte ger samma skydd som våra tips gör.

Lut exempelvis skyddar inte överhuvudtaget om det inte kombineras med såpa – och såpa i sin tur ger enbart skydd om behandlingen sker regelbundet och där man bygger upp de skyddande egenskaperna på längre sikt. Både dessa har mer estetiska fördelar än praktiska och därför väljer vi bort dem. Produkterna köper vi hos Stockholm Floorcenter.

 

De flesta ytbehandlingar passar bra för alla typer av träslag. Undantag finns emellertid och där bör man rådfråga med återförsäljaren innan. Enligt oss så ska man snarare fokusera på vilket golv som ska behandlas och hur pass mycket skydd det golvet behöver.

Är det då viktigt att anpassa en ytbehandling efter vilket träslag man har på golvet? Ja, och nej. Vi ska säga att vissa träslag inte alls går ihop med vissa ytbehandlingar, men att det – på det stora hela – snarare handlar om en kombination av estetik, funktion och skydd. De flesta ytbehandlingar fungerar på alla träslag och vi kommer, naturligtvis, att säga vilka kombinationer som bör undvikas.

Vilken ytbehandling väljer du?

Här följer våra tre tips med en kortare sammanfattning efter varje:

Lack

Lack passar bra för alla träslag bortsett från körsbärsträ som i regel mår bättre av en ytbehandling medelst hårdvaxolja. Väljer du lack så väljer du skydd i en större utsträckning. Ett lackat golv får en hårdare – mer skyddande – yta och där en film skapar ett extra lager ovanpå träet. Tappar du något så skadar du alltså främst filmen av lack och inte träet. En bra lösning i rum med högt slitage – hallen och barnrummet är två givna exempel. Lack är också extremt lättstädat; det är ytterligare en klar fördel. På den negativa sidan så kan vi nämna att en större skada på ett lackat golv ofta kräver större åtgärder; inte sällan genom en omslipning. Det är bara i undantagsfall som en punktinsats är möjligt.

Olja

Olja passar alla träslag, men här handlar det mer om att välja rätt sådant. Som regel så mår ett mörkare golv bättre av en ytbehandling med olja. Detta då oljan drar till sig mer smuts och att detta blir extra synligt på ett ljusare golv. Gällande skydd och estetik så är den senare den stora anledningen till att välja olja som ytbehandling. Det ger en värme, en harmoni och en härlig stämning till ett rum. Olja ger ett okej skydd, men man bör undvika rum med hårdare slitage. Vardagsrummet är ofta ultimat. Nackdelarna? Ja, du kommer behöva städa en hel del och även i övrigt så krävs det underhåll. Inte det mest funktionella, men definitivt ett av de vackraste alternativen.

Hårdvaxolja

Hårdvaxolja är en ytbehandling som kombinerar oljan värme med lackens skydd. En rimlig kompromiss som passar för de flesta trägolv och träslag. Undantaget tropiska träslag då det visat sig att hårdvaxolja har svårt att härda på dessa. Det här är det vi skulle rekommendera dig som söker en slitstark och snygg finish på ditt trägolv. Den enda egentliga nackdelen är att den kan gulna vid kombination av vita oljor och bets.