Avancerade parkettmönster med olika träslag

Vanlig parkett eller mer lyxigare varianter? Välj enkelt och billigt eller avancerade parkettmönster med olika träslag.

Parkettgolv finns idag i ett mycket stort utbud och man bör fundera över både utseende, hållbarhet och mönster i val av golv. Ska det vara av furu eller ek? Ska det vara av ett träslag med enkelt mönster eller avancerat mönster och flera olika träslag?

Parkettgolv i olika träslag

Då parkettgolv är uppbyggt i lager är de flesta uppbyggda av flera olika träslag. Slitskikten är överst och behöver stå emot slitage, revor och smuts. Därunder består parketten ofta av furu alternativt gran. Dessa delar är producerade för att skapa stabilitet i golvet.

Det finns även parkett med olika träslag på slitskiktet. Detta för att skapa ett levande golv med olika nyanser och egenskaper.

Massiva trägolv – ett träslag

Parketten kan även bestå av ett enda träslag och kallas då för massivt trägolv. I likhet med parketten som nämns ovan så kan dessa golv slipas. Fördelen är att däremot att de kan slipas ner mer eftersom det inte finns ett tydligt slitskikt.

Välj träslag som matchar

Bara för att det går, och kan vara mycket snyggt, med parkettgolv i olika träslag så betyder inte detta att samtliga träslag kan användas i kombination. Precis som färger kan matchas eller ”skära sig” så gäller samma sak för olika träslag. Detta både utifrån färg och känsla. En snygg kombination är exempelvis ek och valnöt. Att hålla sig till två träslag är en rekommendation även om vissa inslag kan ske av ett tredje.

Se även på övrig inredning

Oavsett om avancerade parkettmönster önskas eller ett enkelt parkettgolv så bör du även ta hänsyn till träslag i andra detaljer. Är det exempelvis i ett kök kan köksluckor, handtag och väggdetaljer i trä vara helt avgörande. Det är i detta fall smart att ”möta upp” med samma träslag i golvet. Är det däremot mycket få andra inslag i köket av trä skapas större valfrihet.

Avancerade mönster

Parkettgolv kan vara uppbyggda med 1,2 eller 3 stavar. Med detta menas hur många stavar som varje planka består av. Med 1-stavsparkett menas därmed en hel planka, vilket ofta klassas som plankgolv.

Är det flera stavar skapas större möjlighet att kombinera olika träslag och även skapa mer avancerade mönster. Detta genom att parketten därmed kan läggas som ett pussel där varje bit är en del av ett helhetsmönster.

Utöver att 1,2 och 3-stavsparkett finns det olika slags parkettgolv väljas på. Här finns exempelvis fiskbensparkett eller parkett med holländskt mönster.

Hållbarhet av avgörande

Olika parkettgolv har även olika hög nivå av hållbarhet och motståndskraft mot yttre påverkan. Ska golvet ligga i köket eller i hallen kommer det utsättas för betydligt mer påfrestning än om golvet ska ligga i ett sovrum eller vardagsrum. Det är något man absolut bör ta med sig och inte utgå från att samma parkett kan användas i hemmets samtliga rum.

Se på brinelltalet som avgör träslagets hårdhet och därmed motståndskraft. Ett av de träslag med högt tal är merbau där hårdheten är ca 4,3. Det kan ställas mot furu med 2,0 och teak på 3,0.