När ska man använda hårdvaxolja?

Hårdvaxolja är en typ av ytbehandling som ger ett snyggt och naturligt resultat. Men när ska man använda hårdvaxolja?

Vad är hårdvaxolja?

Hårdvaxolja är en väldigt slitstark ytbehandling som man använder på dom flesta typer av träslag men även på andra material. Den används främst på golv men går lika bra att använda på bänkskivor och möbler. Oljan innehåller, precis som namnet antyder, både olja och vax. Oljan hjälper till att vårda träet och vaxet ger ett slitstarkt och vattenavvisande skydd.

Nybygge eller uppfräschning

Oavsett om du lagt in nya trägolv i samband med nybygge eller renovering är hårdvaxolja ett bra alternativ för ytbehandling av dessa. Det är också ett bra val för dig som vill fräscha upp befintliga trägolv, som tidigare varit oljande eller ytbehandlade med något annat.

Oljan går att använda på dom flesta typer av trädarter och på olika typer av trägolv. Så oavsett om du har ett helt vanligt genomgående trägolv eller om det gäller en parkett är hårdvaxolja ett bra alternativ.

Hårdvaxoljan går alltså att använda både när helt obehandlade trägolv lagts in men också på tidigare behandlade. I vissa fall kan golvet först behöva slipas innan oljan kan läggas på. Detta för att oljan ska kunna dra in ordentligt och för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Hårdvaxolja på golv

Hårdvaxolja används främst som ytbehandling på olika typer av trägolv och är ett bra val av flera olika anledningar. Att det ger ett naturligt resultat och tar fram träets vackra egenskaper är en av dom och att det är slitstarkt en annan. Ett golv som man behandlar med hårdvaxolja håller sig i fint skick i drygt 4–5 år innan det behöver nytt underhåll.

Det kan såklart variera med något år beroende på hur mycket eller lite slitet golvet är men att det ger en lång hållbarhet råder det inga tvivel om.

Något annat som är bra att känna till för den som planerar att ytbehandla sitt golv med hårdvaxolja är att det går att pigmentera den. Oavsett om du önskar en ljusare eller mörkare nyans på ditt golv går det att ordna. Samtidigt som träets naturliga struktur fortfarande framhävs.

Bord och bänkytor

Hårdvaxolja är inte bara en bra ytbehandling på golv, utan fungerar även på bord, bänkar och andra träytor. Förr eller senare behöver dessa också ett nytt skydd och då är den här typen av olja ett bra alternativ. Den är särskilt populär på köksbänkar, just eftersom den har en vattenavvisande förmåga. Man använder även hårdvaxolja flitigt på matbord och stolar.

Hårdvaxolja på stenmaterial

Det går även att använda hårdvaxolja som ytbehandling av olika stenmaterial. Då även sten är ett sugande material betyder det att produkten kommer absorberas av materialet.

Sten behöver dock sällan ytbehandlas men för den som har ett golv som slits hårt kan det vara en idé att lägga på ett lager. Cement, betong, och kalk är några exempel på stenmaterial som kan må bra av en ytbehandling med hårdvaxolja.

Fördelar och nackdelar

Hårdvaxoljans fördelar är helt klart övervägande. Den framhäver träets naturliga strukturer och ger ett vackert resultat. Den är enkel att arbeta med på egen hand och ger ett slitstarkt och långvarigt resultat. Det faktum att det går att punktreparera när skador uppstått är också en fördel som många andra ytbehandlingar inte klarar av. Dessutom ger oljan ett lättstädat golv, tack vare vaxet.

Till nackdelarna hör den starka lukten. En lukt som man kan stanna kvar upp till ett par dagar efter applicering. Torktiden är även längre än andra ytbehandlingar så som lack.

Något annat som kan ses som en nackdel är att den här typen av olja är något dyrare än andra ytbehandlingar. Men sett till hållbarheten och resultatet kan det definitivt vara värt en liten slant extra.