Är det OK att blanda träslag när man väljer golv till hemmet?

Om man exempelvis totalrenoverat eller, för den delen, byggt ett nytt hus så ställs man ofta inför många frågor gällande designval. Vissa är givna – andra kräver betydligt mer eftertanke och omsorg. Golvet är ett typiskt exempel på det senare. Att välja golv är något som inte får ske utan någon efterforskning och på måfå.

Man brukar säga att lagt golv ligger och att ett korrekt lagt trägolv ska ligga i en mansålder. Det handlar således om en investering. Men, ska man tänka att varje rum i hemmet är unikt eller ska man tänka sig att hela hemmet är en enhet? Kan man blanda träslag och få unika golv i bostaden?

Först och främst. Det går att blanda träslag och genom detta få unika golv i bostaden. Vi anser att man ska se till den egna trivseln snarare än att låta någon annan vara domare i frågan. Vill man ha en ekparkett i vardagsrummet, ett trä av furu i köket och en hall där ett golv av gran möter och välkomnar gästerna så är det okej. Du bestämmer i ditt hem och du ska välja det golv du trivs med.

Men, om man nu ändå ska vara lite stilpolis i frågan: försök att hålla det mer enhetligt. Det finns några starka argument till varför du ska hålla dig till ett – möjligen två – träslag vad gäller golven i ditt hem.

Flera olika träslag skapar konflikter mellan rummen

Om man ska blanda träslag så ska man försöka hålla sig till träslag som, så att säga, har visst äktenskapstycke och som fungerar ihop. Ek tillsammans med valnöt är ett sådant exempel; där blir övergången mer harmoniskt och elegant. Det man bör undvika är att blanda friskt mellan flera olika träslag och här menar vi inte bara för golvet.

Har du exempelvis ett kök där luckorna är i björk, köksbänken i ek och där du har lister i exempelvis björk så har du ett svårt val framför dig gällande golv. Väljer du ekparkett så har du plötsligt fyra olika träslag och en botanisk – och inredningsmässig – katastrof i köket. Där bör du välja ett golv som möter något av de andra träslagen. Lämpligen heller inte i björk.

En tumregel är nämligen att man ska försöka hålla köksluckor och golv frånskilda – detta då det blir för mycket för ögat och att köket kan kännas väldigt inkräktande och svårsmält. Det är svårt att skapa trivsel i ett sådant kök – oavsett storlek.

Blanda hellre ytbehandling och nyanser

Det vi skulle rekommendera är att man håller en lägre profil och tänker sig hemmet som en större enhet där man försöker väva samma golven med varandra. Det ger mer harmoni och det bidrar till att bostaden känns större.

Man ska alltså – enligt normen – inte blanda så många träslag. Men, däremot så kan man välja att blanda färger. Färg och olika ytbehandlingar ger inte samma konflikt mellan rummen som olika träslag gör. Många tänker tvärtom – att en mörkare ekparkett i vardagsrummet kommer att börja bråka med en ljusare sådan i köket. Så är inte fallet. Träslaget är det som binder dem samman – färgen är det som gör golvet i huset unika.

Vill du experimentera och blanda korten lite så rekommenderas således att du snarare ser till färg och ytbehandlingar än att välja en massa olika träslag för varje rum. Det viktigaste är dock det självklara: det är ditt hem och det är du som ska trivas i det.