Byt tröskel – Så gör du!

Är tröskeln trasig, utsliten eller ska den bytas ut vid en större renovering? Det är enkelt att genomföra på egen hand. Byt tröskel – Så här gör du!

  1. Köpa färdig tröskel eller tillverka själv?

I välsorterade byggvaruhus finns trösklar i färdiga mått och med ett par olika breddar. Är dörröppningen i standardmått kan alltså dessa trösklar köpas in och användas. Fördelen är att man inte själv behöver såga till exakt rätt mått.

Andra alternativet är att köpa en längre tröskel och sedan såga till den varpå sandpapper kan användas för att skapa de mjukare kanterna.

Finns det en tröskel på plats är det bästa alternativet att montera bort den och därefter mäta den. På detta sätt är det lätt att skapa en ny tröskel i samma mått.

Kom ihåg att många trösklar går in under dörrkarmen. Den bör därmed vara denna fulla längd och behöver den sedan sågas till kommer även denna del behöva sågas ut.

  1. Ta bort gamla tröskeln

Trösklar brukar sitta mycket hårt men var försiktig och försöka att lossa den så att den inte går sönder. Detta förutsatt att den ska kunna användas som mall för den nya. Dessutom är det viktigt att inte foder går sönder när tröskeln bänds bort. I annat fall tillkommer ytterligare jobb.

Skulle dörrfodret täcka tröskeln behöver därmed detta först lossas. Finns det spikar eller skruvar som kan lossas bör detta alltid först ske innan man kan bända bort den. Skulle det bli smådelar kvar kan detta tas bort med ett stämjärn. Även här får man vara försiktig så att inte andra delar följer med.

Kom ihåg att titta under karmlisterna då det ofta finns tappar där som behöver tas bort. Använd stämjärn och hammare och ta bort ett par tappar i taget.

  1. Borra och montera

När tröskeln ska monteras kan kilar användas vilka därmed underlättar monteringen som sker uppifrån.

Förborra alltid så att skruvarna blir lättare att fästa och risken för sprickbildning minskas. Efter att skruvarna har monterats kan de försänkas så att de inte sticker upp och fastnar i strumporna. Sista steget är skugglisten. En list som skapar en mjukare övergång mellan golvet och tröskeln.

Kom ihåg hårdlack!

Trösklar bör vara tillverkade av hårt material. När de är tillverkade i trä rekommenderas starkt att lackning sker med hårdlack. Påfrestningarna kan bli mycket stora och det gäller därmed att skapa en så stor hållbarhet som möjligt.

Varför byta tröskel?

  • För att hålla samma stil vid renovering

Tröskelbyte sker näst intill som standard när ett helt rum renoveras med nya tapeter, dörrar och lister. Vid större renoveringar är det generellt bäst att byta ut allt istället för att ”lappa och laga”.

  • För att minska luftinsläpp

Framförallt i äldre hus kan kalluft sippra in vid trösklar. Det går att täta – men med en ny tröskel kan problemet minskas på ett snyggare sätt.

  • Vid dörrbyte

När dörren byts ut passar många på att byta tröskel. Det kan ske både ur ett funktionellt och estetiskt perspektiv.