Gjuta betonggolv i carport – en guide
Är det en god idé att gjuta ett betonggolv i en carport eller handlar det om en lösning som innebär mycket arbete för väldigt få fördelar?
Det vanliga golvet i en carport handlar om asfalt. Det är en lösning som fungerar bra. Asfalt klarar kyla, det klarar hård tyngd och påfrestning och är den rätt lagd så finns egentligen inga nackdelar. Men, detsamma gäller egentligen för ett betonggolv – men med en skillnad. Ett betonggolv kan senare användas om carporten ska uppdateras till ett garage.
Fler väljer att bygga om en carport till ett garage som dels ger bilen ett bättre skydd och som dels också ger en trevligare miljö att arbeta i.
En carport har sina fördelar, men just gällande värme så finns det – milt uttryckt – mer att önska. Om man ska bygga en carport så är en gjuten betongplatta ett bra alternativ som golv. Detta av dels det skäl vi ovan nämnde – vill du bygga om din carport i framtiden så har du golvet klart och slipper en massa extrajobb. Dels även sett till hållbarhet. Asfalt håller länge – men en gjuten betongplatta, med armering, har en överlägsen livslängd.
Detta talar för, men det finns även några nackdelar. En handlar om det rent estetiska. Om du har en gjuten betongplatta så kommer denna – som en följd av att en carport är öppen – att skära sig mot den övriga tomten. Kombinationen betong och marksten fungerar exempelvis sällan bra. En annan nackdel är att det är dyrare att gjuta betong. Det senare kan dock – sett till livslängden – ses som en ren investering. På det stora hela: ett bra val!
Så här gör du för att gjuta betong
Vi tänkte visa hur du ska gjuta betonggolv och här tar vi inte hänsyn till storleken utan vi ger en mer generell guide kring hur du ska göra. Ibland så krävs det mer betong – i vissa fall mindre. Ytan på det golv du själv ska gjuta avgör detta.
- Blanda betongen.
Köp säckar med betong, hyr en cementblandare och blanda ihop denna med vatten. Följ instruktionerna noggrant! Tumregeln är att ju mindre vatten du använder, desto starkare betong får du. Tänk även på följande: rådfråga med expert om vilken betong du ska välja.Det finns olika sorter som fungerar olika bra beroende på vad som ska gjutas. Om det handlar om en större yta – som vid en carport – så kan du spara en hel del arbete genom att beställa leverans genom en särskild betongbil som häller ut denna i den form du byggt. Blandar du själv så ska vattnet alltid vara rent – smutsigt vatten påverkar hållbarheten och kan leda till bubblor och sprickor i den färdiga betongen.
- Gräv.
Detta steg ska egentligen vara klart redan, men vi gick händelserna i förväg och tog betongdelen först. Undersök om du ska gräva – och hur djupt i så fall. Vissa projekt kan kräva en geoteknisk undersökning för att klargöra att marken går att bygga på.
Ett annat alternativ är att du gjuter en platta lite högre och samtidigt gör en liten ramp som möjliggör att du kan köra upp din bil. Det är ofta enklare och billigare. Se då till att du verkligen är noggrann vid tillverkningen av gjutformen. Den måste vara absolut rak – använd lasermått – och den måste klara av tyngden från betongen. Givetvis så ska den heller inte läcka.
- Armera.
Först ska du lägga ut en geoduk som förhindrar fukt från att tränga upp och skapa sprickor i betongen. Därefter ska du armera och i fallet carport så ska du dubbelarmera betongen så att den klarar tyngden från din bil. Montera ut armeringsmattor med en rutas överlapp och använd armeringsdistanser som gör att höjden blir korrekt. Armeringen ska vara 6 mm och ha maskor 150 mm mellanrum.
- Gjut.Dags att gjuta. Börja med att rikta slangen inåt grunden och låt betongen rinna ut längs ytan. Stryk betongen med en sick-sack-rörelse och se till att ytan är plan. Låt härda då du har en rak och fin yta. Vattna under härdningen för bättre hållbarhet. Eftervattning gör att betongen inte spricker. Du kan även täcka ytan med plast.
Större projekt kräver professionell hjälp
Där hade vi – i väldigt stora penseldrag – en guide till hur man gjuter ett betonggolv. Vårt tips i detta är ganska handfast: ska du gjuta mindre detaljer och ytor eller kanske formgjuta någonting så kan du göra det på egen hand. För större projekt dock – som att gjuta ett betonggolv till en carport – så kommer du att behöva hjälp om du saknar förkunskaper.
Du kommer att tjäna på att ta professionell hjälp och genom denna få ett golv som verkligen håller, som blir absolut rakt och som kommer att klara tyngden från bilar, maskiner och verktyg som du har i en carport – eller i det framtida garaget om en uppdatering sker.