Välj rätt golv till källaren

Behöver du mer bostadsyta, men trivs bra i ditt hus och inte har någon lust att flytta. Då finns det alltid möjlighet att inreda en del av källaren till bostadsutrymme. Det är dock inget som bara kan göras rakt av. En källare är just en källare och ska inte ses som ett oinrett rum där man bara kan lägga in ett parkettgolv och tapetsera så är det klart. Det går nästan alltid att förvandla en källare till ett bostadsutrymme, men det kräver att du läser på och förebygger de problem som kan uppstå. Ett sådant problem är hur fukten i husgrunden ska hanteras, något som är mycket viktigt att ta hänsyn till när man ska lägga nytt golv i källaren.

”Att bara ha ett betonggolv i källaren gör den alltför sval och kylig för kunna fungera som bostadsyta. Ofta vill man ju lägga ett golv som känns skönt att gå på och gärna ger lite hemtrevnad åt bostaden”

I de flesta hus förekommer någon typ av fuktvandring genom betongplattan upp i källaren. Och i ett naket källargolv av betong kan fukten lätt ta sig upp. Fukten stoppas inte av golvet, vilket i sin tur förhindrar att den tar sig upp i huset genom väggarna i stället. Men att bara ha ett betonggolv i källaren gör den också alltför sval och kylig för kunna fungera som bostadsyta. Ofta vill man ju lägga ett golv som känns skönt att gå på och gärna ger lite hemtrevnad åt bostaden. Vill du kunna lägga ett golv direkt på betongen har du egentligen bara två val: textilgolv eller klinker.

Golv som släpper igenom fukt

Både textilgolv, som nålfilt eller heltäckningsmatta, och stengolv som klinker och granitplattor fungerar att lägga i källare direkt på betongplattan. Anledningen till det är att dessa material är vad man brukar kalla ånggenomsläppliga. Att ett material är ånggenomsläppligt innebär att det släpper igenom fukt, det ”andas”. Material som plast eller trä däremot släpper inte igenom fukt och bildar därför en barriär som spärrar in fukten. Detta är något man alltid vill undvika i en källare.

Det enklaste sättet att lägga golv i källaren är antagligen att lägga ut en nålfilt löst på betongen. För att öka stabiliteten kan du fästa den med dubbelsidig tejp längs kanterna. En nålfiltsmatta är dessutom skön att gå på, till skillnad från klinker som kan bli lite kallt på ett källargolv. Men vill du helst av allt ha ett trägolv i källaren så finns det nästan alltid en lösning för det också!

Trägolv i källaren

Trä är det i särklass vanligaste materialet i svenska golv. Men i källaren kan det bli problematiskt om man lägger ett trägolv utan att först noggrant kontrollera vilka förutsättningar som finns. Vill du lägga ett trägolv i källaren, kontakta en besiktningsman först. Låt denne göra en bedömning av hur stor fuktvandringen är i golvet, och källarens förhållanden i stort. Om besiktningsmannen gör bedömningen att ett trägolv kan fungera i källaren är det bara att köra!

För att lägga ett trägolv måste du först lägga någon form av luftspaltsbildande matta. Med en sådan matta kan fukten ta sig ut mot väggarna, där de kan ta sig upp i en springa mellan trägolvet och väggen. Alternativt tar den sig ut genom en ventilerande sockel, som ofta kommer med mattan. Det finns flera olika typer av mattor som bildar luftspalter, ett par av de vanligaste är Platon och Granab.

Har du fler frågor, eller vill ha hjälp med att hitta en bra lösning för ett trägolv i källaren, kontakta oss så hjälper vi dig!

Parkettspecialisten utför allt inom parkett & golvslipning i Stockholm.