Kan man handslipa mindre fläckar på trägolv

Att slipa ett golv för hand är generellt inget vi rekommenderar. Detta eftersom handslipning även av en mindre yta tar en hel del tid och kraft i anspråk. I vissa fall är dock handslipning ändå att föredra framför slipning med maskin. Ett exempel är när man har fått en mindre fläck och vill undvika att slipa bort mer än det som är absolut nödvändigt.

”Det beror på hur djupt fläcken sitter om den går att slipa bort över huvud taget. Men är fläcken ny, till exempel om du råkat spilla vatten när du vattnat blommorna och det blir en fläck, så går den nästan säkert att slipa bort för hand”

Vissa golv går att reparera lokalt, andra inte. Är ditt trägolv lackat och du får en fläck kan du inte bara slipa området där fläcken är, utan antagligen måste hela golvet slipas och sedan lackas om. Men ta alltid in en expert om du är osäker. Oljade och hårdvaxoljade golv går däremot utmärkt att handslipa lokalt. Sedan beror det på hur djupt fläcken sitter om den går att slipa bort över huvud taget. Är fläcken ny, till exempel om du råkat spilla vatten när du vattnat blommorna och det blir en fläck, så går den nästan säkert att slipa bort för hand.

Fläckar på lackerade trägolv

Standardförfarandet när det gäller djupa fläckar eller skador på ett lackat trägolv är att man slipar hela golvet trärent och sedan lackar om det med golvlack. Detta för att det är svårt att annars undvika nyansskillnader i golvet. Men en ytlig fläck eller en liten repa kan i vissa fall slipas för hand med ett mycket fint slippapper och sedan lackas om lokalt. Det är alltid en bedömningsfråga vilken metod man ska använda. Det kan vara bäst att låta en golvslipare ta en titt på fläcken innan du bestämmer dig. Var det länge sedan golvet slipades så är en hel golvslipning med maskin antagligen den bästa lösningen.

Handslipa fläckar på oljade och vaxade golv

Fläckar på oljade golv, som inte går bort med ljummet vatten eller ens aceton, kan även de försvinna genom att man slipar med ett mycket fin slippapper och sedan oljar eller lackar över. Återigen är det en fråga om hur långt ner fläcken har trängt. De tär alltså mycket viktigt att åtgärda fläckar så snart man upptäcker dem och inte skjuta upp jobbet. Ju längre du väntar, desto större risk att fläcken blir permanent och inte går att få bort helt utan att slipa om hela golvet.

Vi hjälper dig

Har du försökt handslipa bort en fläck men är missnöjd med resultatet? Vi tar oss gärna en titt på ditt golv och hjälper dig att återställa det till nyskick. Vi kan också hjälpa dig att avgöra hur djupt en fläck trängt ner i träet och vad som är den bästa metoden för att få bort den. Välkommen att höra av dig!