Vilka är årets golvtrender 2019?

Då det kommer till golv så är trenderna – tack och lov – inte lika påtagliga som gällande annan inredning och material. Det är sällan man ser att ett specifikt golv blir extremt populärt under något år, bara för att därefter anses som totalt ute rent inredningsmässigt. Skulle så vara fallet så skulle det bli väldigt dyrt för alla trendkänsliga familjer och personer i Sverige.

Med naturen som inspiratör och med naturliga material så kan ett golv skapa harmoni och ge ett lugn. Det behövs i dagens alltmer uppskruvade tempo. Vi vill komma hem och känna ett lugn lägga sig över oss efter en dag på jobbet.

Därmed inte sagt att det inte finns trender och att det inte skapas nya golv som är väldigt tilltalande. Vår poäng är emellertid att de flesta golv håller måttet – både estetiskt och funktionellt – under en lång tid. Därför bör man inte byta golv bara för att följa trender; det ska komma från hjärtat och det ska ske då det verkligen är dags. Ett annat exempel gäller den personliga prägeln. Har du köpt en ny bostad så finns det säkerligen något golv som du vill byta ut för att, genom detta, visa att bostaden är din. Vi tänkte rada upp några av de trender som man ser inför år 2019 och som är extra tilltalande.

Golvtrender – Harmoni, lekfullhet och personlighet

Det som måste tilläggas och som knyter an till det vi ovan nämnde: det handlar om tycke och smak också. Ett golv kan vara väldigt tilltalande för vissa och samtidigt vara direkt frånstötande för andra. Ett råd är därför att man utgår från den egna smaken och låter trenderna spela en lite sekundär roll i sammanhanget. Välj i första hand ett golv som du trivs med och om detta golv sedan råkar vara ett trendigt sådant så är det bara en bonus. Vilka golv är det så som gäller? Följande:

Naturen

I och med att ett golv täcker så stor yta så kan det också påverka vår sinnesstämning. Idag stressar vi mer än någonsin och därför så kan hemmet vara en plats för återhämtning – golvet har en stor roll i detta. Genom att använda naturliga material och naturen som inspiratör så kan man se att många golvtillverkare valt mörkare ek som en trend 2019. Med all rätt. Mörk ek ger ett lugn och det adderar dessutom en lyxig touch till på köpet.

Stora mönster

En träparkett med större mönster är uppenbart en trend inför kommande år. Gärna i rutor och gärna i olika nyanser för en större personlighet.

Resan

Man ser att tillverkare av golv använder inspiration från världens alla hörn och att man genom detta försöker skapa den känsla som ett aktivt resande gör. Här är nyckeln att våga: En välkomnande hall med ett stilrent – men lekfullt – golv inspirerat av marockanskt kakel kan vara det som verkligen skapar personlighet. Det behöver inte innebära kakel; faktum är att dessa typer av golv finns i exempelvis vinyl också. Något som definitivt är en bra lösning i en hall där smuts och vatten, tyvärr, är ett vanligt inslag.

Fantasi

Genom grafiska mönster och lek med formen på exempelvis klinkerplattor så kan man skapa rena konstverk av golvet. Här manar vi emellertid till viss återhållsamhet. Tänk på att ett golv ska skapa trivsel för en lång tid framöver. Vill du ha denna lekfulla lösning så rekommenderar vi ett lite mindre rum.

infärgad ek

Den här trenden kommer att hålla i sig även över nästa år, var så säker. Infärgad ek ger ett lugn och skapar en sofistikerad känsla i ett rum. Det tar plats, men det kräver ingen uppmärksamhet – ett tidlöst golv som verkligen kommer att ge ditt hem det lilla, lilla extra.