Hur tapetserar man – Så gör du steg för steg

Att tapetsera hemma är ett utmärkt sätt att förnya sitt hem och ge rummen en personlig touch. Det kan förvandla ett tråkigt eller daterat utrymme till en levande och inspirerande miljö. Här är en utökad steg-för-steg guide på hur du kan gå tillväga för att tapetsera ditt hem på bästa sätt:

Förberedelser innan tapetsering

 1. Välj tapet: Välj en tapet som passar ditt rum och din stil. Tänk på mönstrets storlek och hur det kommer att se ut i rummet. Ha även i åtanke att ljusinsläpp och färger på golv och möbler kan påverkan hur tapetens nyanser upplevs.
 2. Ta bort gammal tapet (vid behov): Börja med att ta bort all gammal tapet. Använd en ångmaskin eller tapetlösare för att underlätta detta. Efter att du har tagit bort den gamla tapeten, tvätta väggarna med tvål och vatten för att avlägsna limrester.
 3. Rengör väggarna: Rengör väggarna från smuts och damm och spackla igen hål och ojämnheter om så behövs. Slipa sedan spacklade ytor för att jämna ut dem och torka av väggarna så att de är rena och torra.
 4. Mät och beräkna: Mät väggarnas höjd och bredd för att bestämma hur mycket tapet du behöver. Kom ihåg att lägga till extra för mönsterpassning och eventuella misstag.
 5. Verktyg och material: Samla ihop nödvändiga verktyg som tapetbord, tapetkniv, pensel eller roller för lim, tapetborste eller mjuk roller, vattenpass, linjal, och eventuellt en tapetseringsborste för att jämna ut tapeten. Se även till att du har en stege för att nå högre upp.

Tapetseringsprocessen

Mäta och klipp tapet

Rulla ut tapeten på tapetbordet och mät ut vådernas längd. Tänk på att lägga till extra längd för att kunna justera våden vid tak och golv. Om tapeten har ett mönster, se till att mönstret matchar mellan våderna.

Blanda och applicera lim

Blanda tapetlim enligt tillverkarens anvisningar. Om du använder non-woven tapeter (easy-up), appliceras limmet direkt på väggen istället för på tapeten. För traditionella tapeter, applicera lim på baksidan av varje våd med en pensel eller roller. Låt limmet dra åt sig enligt anvisningarna. Applicera sedan limmet på tapeten eller direkt på väggen, beroende på tapettypen. Vik tapeten ”bokvikt” om den behöver mjukas upp innan uppsättning.

Sätta upp första våden

 • Börja i ett hörn eller bredvid ett fönster
 • Placera den första våden rakt och jämnt. Använd ett lod eller vattenpass för att se till att våden är helt lodrät. Placera våden mot väggen och tryck fast den uppifrån och ned. Justera vid behov.
 • Använd en tapetborste eller svamp för att släta ut tapeten och ta bort luftbubblor.

Fortsätt tapetsera

 • Fortsätt med nästa våd och se till att mönstret matchar med föregående våd.
 • Fortsätt att sätta upp nästa våd bredvid den första. Se till att mönstret stämmer överens och att kanterna möts exakt. Var försiktig så att du inte sträcker tapeten när du justerar den.
 • Använd tapetverktyg för att få skarpa kanter vid hörn och lister.
 • Använd en tapetborste eller mjuk roller för att släta ut våden och ta bort eventuella luftbubblor. Arbeta från mitten och ut mot kanterna.

Trimma överflödig tapet

 • När våden är på plats, använd en vass tapetkniv och en linjal för att skära bort överflödig tapet vid tak, golv och runt fönster eller dörrar.
 • Vid hörn, klipp till tapeten så att den passar exakt.
 • För utskärningar runt strömbrytare och uttag, använd en kniv för att skära ut nödvändiga öppningar.

Avslutning och rengöring

 1. Torkning: Låt tapeten torka naturligt. Undvik att använda värmekällor eller fläktar då detta kan orsaka ojämn torkning eller krympning.
 2. Kontrollera och korrigera: När tapeten är torr, kontrollera för eventuella fel eller luftbubblor. Små bubblor kan ofta punkteras och slätas ut.
 3. Torka bort överskott av lim: Använd en fuktig svamp för att försiktigt torka bort överskott av lim från tapeten och lister.

Tapetsering kräver noggrannhet och tålamod, men resultatet kan vara mycket belönande. Känner du ändå att du behöver hjälp – hör av dig till oss så hjälper vi dig!