Kubbgolv – Så fungerar det

Kubbgolv passar utmärkt för dig som söker ett slitstarkt, unikt och ljuddämpande golv. Här presenteras kubbgolv – Så fungerar det.

Det som karaktäriserar kubbgolv är att det består av träklossar, tillverkat av massivt trä, som limmas fast mot underlaget. Detta med ändträet uppåt.

På detta sätt skiljer sig kubbgolv mot klassiska trägolv på flera olika sätt, vilket skapar dess unika utseende och förmåga. Framförallt skapas en mycket stark slityta eftersom ändträet är upp istället för åt sidan. Utöver att det är extra slitstarkt är det även mer ljudabsorberande än klassiska trägolv.

Ett kubbgolv är extra slitstarkt

Kubbgolv har en lång historia av att användas när behov av extra slitstarka golv krävs. Kubb har till och med används som gatubeläggning i vissa städer. Vissa delar av Paris och New York hade vägar med kubb och i de äldre delarna av exempelvis Chicago går det fortfarande att se hur vägarna byggdes upp av kubb.

Att det är extra slitstarkt beror just på att ändträet är uppåt istället för att det läggs likt brädor. Att rispa och skada ändträ är helt enkelt betydligt svårare.

En annan sak som påverkar dess hållbarhet är vilket träslag som väljs. Det är i detta fall träslagets densitet som är avgörande. Ju högre densitet desto hållbarare trä.

Den tredje saken som påverkar är storleken på kubben. Eftersom de läggs med ändträ uppåt skapas en begränsning utifrån hur stort träd som använts. Men generellt gäller att ju större bitar desto färre skarvar och därmed skapas ännu större slitstyrka.

Den fjärde saken som påverkar golvets egenskap är dess tjocklek. Ett standardgolv till privatpersoner kan exempelvis vara 18 mm tjockt. Vanliga material är furu, gran, ek och lärk.

Samtidigt går det att välja kubbar med tjocklek på 30 mm. Utbudet vänder sig primärt till industriella miljöer. Det kan exempelvis vara golv där pallyftare kommer att köras oavsett om det är inomhus eller på en yttergård. Utöver att vara tjockare brukar dessa kubbar även levereras i ett större format.

Behöver behandling ske?

Kubbgolv kan användas obehandlat eller behandlat. Detta beroende på vilken hållbarhet som krävs. För en extra slät och glansig yta kan golvet slipas och sedan efterbehandlas. Det finns även golv som har fabriksfärdig ytbehandling. I detta fall kan det krävs en enklare ytbehandling efter att det monterats.

Önskas golvet ha en extra stor friktion och därmed minskad risk för halka kan kubbgolvet lämnas helt obehandlat. Behöver det däremot stå emot väta bör behandling ske.

Hur lägger man kubbgolv?

För att underlätta läggning sitter ett par kubbar ihop med en tunn plastremsa. Det kan exempelvis vara 8 kubbar som därmed hålls samman. På detta sätt kan de enklare läggas ut mot underlaget. De hellimmas sedan fast mot underlaget. Detta innebär även höga krav på underlaget så att en jämn golvyta skapas.

Hur slipas man kubbgolv?

Slipningen kan ske på samma sätt som golvslipning sker av andra trägolv. Däremot blir resultatet något olika beroende på om slipmaskin eller rondell används. Genom att använda rondell skapas mindre ränder än om slipmaskinen väljs. Rondellen kan därmed användas om årsringarna önskas lyftas fram lite extra.

Kontakta oss på Parkettspecialisten om du behöver hjälp med att lägga eller slipa ett kubbgolv!