Lägga parkettgolv – ett val med många fördelar

Ett parkettgolv skapar en lyxig känsla och har en förmåga att höja upplevelsen av ett helt rum. Dessutom så är det relativt lättskött och man kan vid behov slipa det för att ytterligare addera fräschör och ge längre livslängd. Normalt går ett parkettgolv att slipa 2-3 gånger; givet naturligtvis vilket typ av golv det handlar om. Är det en lamellparkett där det yttersta skiktet (av tre totalt) har en tjocklek så är minst två slipningar inräknade i den totala livslängden för golvet i fråga.

Just den frågan ska man för övrigt alltid tänka på då man köper ett nytt golv. Man tjänar alltid i längden på ett köpa ett lite dyrare golv – men med större slipmån – än ett billigare sådant som inte går att slipa till.

Se till att du har tid att lägga golvet

Parkettgolv då – hur ska man få ett sådant på plats? Det enklaste sättet är att anlita oss och det kommer också att ge absolut bäst resultat. Det är emellertid inte alls omöjligt att lyckas ganska bra genom att på egen hand lägga ett parkettgolv. Här ska vi tillägga en sak och det handlar om att du ska ge dig själv rätt förutsättningar.

Det är ingen mening att påbörja ett sådant projekt om du vet med dig själv att du för tillfället saknar tid. Då är det bättre att vänta till dess att du har fler luckor i kalendern. Att stressa sig igenom en golvläggning är det som skapar flest misstag. Golv är dyra och det handlar till mångt och mycket om att slänga pengar i sjön om du inte ger dig själv de bästa förutsättningarna. Då är det bättre att anlita oss – eller någon golvläggare i den stad du bor och betala några kronor extra för att hållbart och snyggt golv.

Några tips för att lägga ett parkettgolv

Börja med – absolut ingenting. Då ditt parkettgolv levererats så kan du lägga in det i någon dag i det rum där det ska läggas. Det hinner genom detta anpassa sig till rummets luftfuktighet; något som i sin tur minskar träets rörelse senare.

Öppna paketen och ta stavar lite omlott. Här gör du naturligtvis som du vill, men i många fall så blir det snyggare om man blandar lite – träet ser olika och du kan skapa ett mer spännande golv på det här sättet. Mer liv, mer spänning och ett mer unikt golv, helt enkelt.

Mät upp rummet och räkna även med att du ska ha en rörelsefog mellan golv och vägg – ungefär på 7-10 mm. Där kan du sätta in kilar av det djupet. Då du väl har mätt golvytan och kommit fram till den sista biten så ska du fatta ett beslut som baseras på hur mycket den måste kapas. Om den sista raden blir smalare än 30 mm så bör du även se till att kapa den första raden: det blir utan tvekan snyggare.

Lägg ut plankorna i golvets längdriktning och se till att notsidan – den längre underläppen – är riktad utåt. Rätt vinkel vid läggning är ungefär 20-30 grader. Använd gärna en hammare och en kloss om det kärvar.

Vid ändskarvarna till intilliggande rader så ska en förskjutning om 500 mm finnas. Säkerställ det!

Då du gjort klart en rad och har kapat den sista plankan – med rörelsefogen inkluderad – så kan du börja nästa rad med den bit som blivit över. Den ska dock inte vara för kort, då får du kassera den i påsen märkt svinn.