Missfärgat golv under matta?

Har du lyft på mattan och upptäckt en missfärgning på trägolvet under? Det är ett ganska vanligt bekymmer som i många fall kan åtgärdas med mycket små medel. I denna artikel tittar vi närmare på problemet, varför det inträffar samt hur man kan åtgärda det.

Golv, särskilt de som är relativt nybehandlade kan få en kulörskiftning när de täcks av mattor. När en matta täcker golvet hindras UV-ljus från att nå ytan, till skillnad från den omgivande ytan som är exponerad för ljus. Det kan leda till en tillfällig kulörskiftning på de täckta områdena.

När mattan tas bort och golvet exponeras för ljus igen, kan den täckta ytan successivt återgå till den normala tonen. Det kan dock ta lite tid.

 

Andra orsaker till gulnat golv under matta

1. Kemiska reaktioner: Materialen i mattan, särskilt om de är av låg kvalitet eller innehåller skadliga kemikalier, kan reagera med trägolvet och orsaka missfärgningar. Denna reaktion kan resultera i att golvet blir gult under mattan.

2. Fuktansamling: Otillräcklig ventilation under mattan kan leda till fuktansamling. Trägolv är känsliga för fukt, och om fukt samlas under mattan kan det resultera i ett missfärgat trägolv.

3. Reaktion med finishen: Vissa mattor kan reagera med golvvax eller ytbehandlingar som har använts på trägolvet. Detta kan påverka golvytan och ge upphov till färgförändringar som till exempel att det blir gult under mattan.

 

Förebyggande åtgärder för att slippa missfärgade golv

För att förhindra att golvet blir gult under en matta är det viktigt att använda högkvalitativa mattor och undvika de som kan innehålla skadliga kemikalier. Dessutom är regelbunden rengöring och ventilation under mattan nödvändig för att minimera risken för fuktansamling. Ett lämpligt underlagsmaterial kan också vara en effektiv förebyggande åtgärd.
Försök att flytta på möbler och mattor regelbundet så att hela golvytan utsätts för ljus. Detta kan vara lättare sagt än gjort, men att låta golvet titta fram någon gång ibland är bättre än ingen gång.

Om du har en missfärgning som inte försvinner från ditt trägolv kan du kontakta oss på Parkettspecialisten. Vi erbjuder dammfri golvslipning och en mängd olika ytbehandlingar som hårdvaxolja, oljning, lasyr / bets, och lackering. Vi behandlar golvet och återställer det till sin fulla prakt.