Olja in altanen – så gör du steg för steg

Att olja in altanen är en viktig del av att underhålla din utomhusmiljö. Det förlänger träets livslängd, skyddar mot väder och vind, och bibehåller en vacker yta. I denna artikel ger vi dig en steg-för-steg guide för hur du på bästa sätt oljar in din altan.

Samla nödvändiga verktyg och material

Innan du börjar är det viktigt att samla alla verktyg och material du behöver. Att ha allt detta till hands gör processen smidigare och mer effektiv. För att olja in din altan behöver du följande:

 • En bra altanolja
 • En pensel eller roller
 • En ren trasa
 • En hink med vatten och tvål
 • Skyddshandskar och skyddsglasögon
 • Slippapper eller en slipmaskin

Välj tidpunkt efter rätt väderförhållande

Att välja rätt tidpunkt och väderförhållanden är avgörande för ett lyckat resultat. Det bästa är att olja in altanen på en molnig dag med mild temperatur. Undvik att arbeta i direkt solljus eller när regn förväntas inom de närmaste 48 timmarna. Dessa förhållanden säkerställer att oljan kan torka jämnt och tränga in ordentligt i träet.

Rengöring av altanen

För att oljan ska kunna tränga in ordentligt måste altanen vara ren och torr. Använd ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för trädäck. Detta kommer att ta bort smuts, mögel och gamla oljerester. Börja med att sopa altanen noggrant, applicera rengöringsmedlet enligt anvisningarna och skrubba ytan med en borste eller trasa. Slutligen, skölj noggrant med vatten och låt torka helt innan du går vidare till nästa steg.

 

Steg för steg hur du oljar in altanen

Steg 1 – Förbered altanen

Förberedelsen är nyckeln till ett hållbart resultat. Om ytan är grov eller har gammal flagnande olja, använd sandpapper för att slipa bort dessa. Detta ger en jämn yta som oljan kan fästa bättre på. Reparera eventuella skador som sprickor eller lösa brädor innan du börjar olja in. Detta säkerställer att hela ytan är skyddad och jämn.

Steg 2 – Applicera olja

Nu är det dags att applicera oljan. Välj en olja som är anpassad för träslag och användning. Det finns oljor med olika egenskaper som UV-skydd, vattenavvisande förmåga och färgpigment. Mängden olja som behövs beror på altanens storlek och träslagets absorption. Följ tillverkarens rekommendationer för bästa resultat.

Använd en pensel eller rulle för att applicera oljan. Börja i ena änden och arbeta systematiskt för att undvika att missa några områden. Applicera oljan i tunna, jämna lager för att undvika överapplicering, vilket kan leda till en klibbig yta som lockar smuts.

Steg 3 – Efterbehandling

Efter appliceringen är det viktigt att följa rätt efterbehandlingssteg. Låt oljan torka ordentligt, vilket kan ta från några timmar till en dag beroende på väder och oljetyp. Se till att ytan inte belastas under denna tid. Efter att oljan torkat kan du lägga på ett extra skyddsskikt med en vattenavvisande produkt för att ytterligare skydda din altan mot fukt och smuts.

 

Underhåll av en oljad altan

Regelbundet underhåll för långvarig hållbarhet

För att din altan ska hålla sig i bra skick behöver den regelbundet underhållas. Inspektera din altan regelbundet för att upptäcka och åtgärda skador i tid. Rengör altanen med jämna mellanrum och applicera ny olja vid behov, oftast en gång per år.

Skydda altanen mot väder och vind genom att använda möbelskydd och andra skyddande åtgärder. När altanen inte används, förvara möbler och tillbehör på ett skyddat ställe för att förlänga deras livslängd. Detta hjälper till att minska slitage och håller altanen i bästa skick längre.

 

Vanliga misstag att undvika när du oljar in altanen

 • Överapplicering av olja: För mycket olja kan leda till en klibbig yta som lockar smuts. Applicera alltid tunna lager och se till att oljan tränger in i träet istället för att lägga sig som en hinna ovanpå.
 • Olja i direkt solljus: Undvik att olja in altanen när regn eller extrem värme förväntas. Båda kan påverka resultatet negativt, antingen genom att oljan inte torkar ordentligt eller att den torkar för snabbt och inte tränger in i träet.
 • Felaktig rengöring före applicering: En smutsig yta hindrar oljan från att tränga in ordentligt, vilket minskar skyddet. Se till att altanen är helt ren och torr innan du börjar applicera oljan.

 

Vanliga frågor

Hur ofta ska jag olja in min altan?

 • Det beror på träslaget och exponeringen för väder och vind, men generellt sett bör du olja in altanen en gång per år.

Kan jag använda vilken olja som helst på min altan?

 • Nej, det är viktigt att använda en olja som är anpassad för utomhusbruk och det träslag du har.

Vad händer om det börjar regna efter att jag oljat in altanen?

 • Om det regnar innan oljan har torkat kan det påverka slutresultatet negativt. Försök att planera så att vädret är torrt i minst 48 timmar efter appliceringen.

Behöver jag ta bort all gammal olja innan jag applicerar ny?

 • Det är bäst att ta bort så mycket av den gamla oljan som möjligt, speciellt om den har börjat flagna eller är ojämn. Detta ger en bättre och jämnare applicering av den nya oljan.

Hur vet jag när det är dags att olja in altanen igen?

 • När träet börjar se torrt ut eller färgen börjar blekna är det en bra indikator på att det är dags att applicera ett nytt lager olja.