Tåliga parkettgolv lämpar sig bra i hotell och restauranger

I hotell- och restaurangvärlden gäller det att välja rätt på många områden. Ett hotell eller en restaurang måste ha en välkomnande känsla, och miljön får gärna utstråla exklusivitet. Utöver detta är det även viktigt att gästen bjuds på en ombonad och trivsam stämning. Samtidigt ska materialen man väljer till golv och inredning vara hållbara och lätta att underhålla. Att kombinera ett stilrent och vackert utseende med slitstyrka och hållbarhet är inte alltid lätt. Många hotell och restauranger väljer tyvärr att mer satsa på enbart funktionalitet än att försöka åstadkomma en helhet som inte bara är praktisk utan också njutbar för gästerna.

”Ett parkettgolv av hög kvalitet, lagt av professionella golvläggare, är ett alldeles utmärkt val för en hotellobby eller en restaurangmatsal”

Parkettgolv i hotell och restauranger kan se väldigt snyggt och elegant ut, men är det praktiskt? Svaret är naturligtvis ja. Ett parkettgolv av hög kvalitet, lagt av professionella golvläggare, är ett alldeles utmärkt val för en hotellobby eller en restaurangmatsal. Många hotell har dessutom parkettgolv i alla rum, något som verkligen ger en välkomnande och trivsam känsla.

Parkettgolv i hotell och restauranger – Välj ett hårt och tåligt träslag

Hur får man då ett parkettgolv som är tillräckligt slitstarkt för att stå emot dagligt tramp av fötter, stolar och bord som flyttas, tappade tallrikar och dylikt? Ja, för det första ska man förstås välja ett golv av ett tåligt träslag. Alla träslag har ju olika egenskaper vad gäller styrka, fuktrörelser, utseende och så vidare. Vill man ha ett riktigt tåligt trägolv kan man med fördel välja ett i ek, ask eller lönn. Även bok är ett tåligt träslag som gör sig mycket bra i parkettgolv.

Rätt ytbehandling

Det gäller att välja rätt ytbehandling till golvet. Medan lack visserligen ger en hård yta är det också känsligt, eftersom en skada i lacken innebär att hela golvet måste lackas om. Då är hårdvaxolja ett bättre val, eftersom vaxet också bildar en motståndskraftig yta. Samtidigt som skador på golvet enkelt kan åtgärdas lokalt. Dessutom tränger oljan ner i träet och skyddar det på djupet. Hårdvaxolja ger också golvet ett varmare utseende där ådringarna framträder, och det känns mjukt och skönt att gå på.

Få ner ljudnivån med stegljudsdämpning

När man lägger ett parkettgolv i en offentlig miljö som ett hotell eller en restaurang är det bra att även underbehandla med någon sorts stegljudsdämpning. Även om trä i sig är ett golvmaterial som dämpar ljud så skadar det inte att få ner ljudnivån så mycket som möjligt. Idag finns det många olika produkter som sänker steg- och slagljud i golv, och de består av allt från system med luftspalter till ljuddämpande folie och så vidare. Vilket system man väljer har att göra med lokalens storlek och många andra faktorer. Vi hjälper gärna till med frågor kring ljuddämpning i parkettgolv.

Skötsel av parkettgolv i hotell och restauranger

I en restaurang eller ett hotell gäller att man dagligen sköter om golvet, med dammsugning och våttorkning. Eftersom de flesta hotell och restauranger har inhyrd städning så gäller det att städpersonalen är medvetna om vad som krävs för att sköta om golvet på bästa sätt, beroende på om det är oljat, lackat och så vidare. Ett väl omhändertaget parkettgolv blir bara vackrare med åren, och kan ligga i många decennier, även i en så livlig miljö som en restaurang eller ett hotell.