Bra eller dåligt med parkettgolv i köket?

Förr var köket ofta en separat del av huset och där man hade en mindre yta i vilken oftast kvinnan i familjen huserade och skötte om matlagningen. Maten i fråga åts i en större salong och det var också en genomgående tanke och idé oavsett bostadstyp. Funktionalitet sattes i första rummet och genomsyrade köket i allt från val av material, avstånd mellan arbetsstation och exempelvis gällande ljusinsläpp.

Numera har det emellertid skett en förändring och denna innebär att vi en större omfattning söker den öppna planlösningen där ett kök integreras med övriga delar av hemmet – inte sällan genom att kök och vardagsrum blir ett större rum och där man endast använder en köksö som separator. Det är bra.

Genom en öppen planlösning så blir köket den sociala plats som det är i andra länder; vi kan samtala, umgås och alla kan bistå vid matlagningen.

Parkettgolv i köket kan fungera – tänk på detta

Det enda som egentligen är negativt handlar om golvet. För – det skiljer trots allt mellan önskade golv i ett vardagsrum och i ett kök. I köket vill man ha ett slitstarkt golv som tål smällar, som klarar av vatten och som är lätt att städa. I ett vardagsrum fyller estetiken en större roll än det rent funktionella. Man vill ha ett vackert golv och kan därför kompromissa med slitstyrka och annat.

Ett parkettgolv som löper genom vardagsrum och kök fungerar definitivt. Men man måste vara noggrann då man väljer ytbehandling och se att funktionalitet är viktigare än utseende. Fokus ska ligga på köksdelen i det här fallet och måste göra så för att golvet ska få längre livslängd.

Frågan är om man verkligen behöver göra det; behöver man verkligen utesluta exempelvis ett parkettgolv som löper genom vardagsrum och kök? Nej, det behöver man inte. Men man bör tänka på vissa saker. Här är några punkter.

Ytbehandling

Ett parkettgolv kräver underhåll och skötsel. Och: det kräver skydd. Vanligt är att man oljar in ett parkettgolv och att man gör det för att just den ytbehandlingen ger ett överlägset skydd. Vi skulle säga att den lösningen bör kasseras om det handlar om köket. Olja ger dels sämre skydd mot exempelvis tappade föremål och direkta smällar, dels så står det emot vatten på ett sämre sätt. Dessutom gör olja att smuts lättare fastnar och det rimmar illa med kök rent generellt. Vi skulle istället välja lack eller hårdvaxolja som båda är ytbehandlingar med bättre egenskaper rent skyddsmässigt. Särskilt lack. Det innebär ett extra lager – en film – som appliceras ovanpå parkettgolvet och som ger bra skydd mot det mesta. Enda nackdelen är att om det blir ett kraftigt slitage på ett enda ställe så måste golvet slipas ned överallt; det är nämligen svårt – för att inte säga omöjligt – att göra en ren punktinsats i syfte att reparera. Men, det är definitivt ett val där fördelarnade är fler än nackdelarna.

Kopplingar och installationer

Det här tipset är egentligen inte vårt att ge. Men, i köket används mycket vatten och en stor del av de vattenskador som sker handlar om felaktiga kopplingar och installationer. Även ett litet vattenläckage kan skada ett parkettgolv – oavsett ytbehandling. Ett råd i all välmening är därför att anlita en rörmokare som kopplar in din nya diskmaskin. Naturligtvis med en fuktmatta under som kan skydda golvet ännu lite mer.

Vi lägger parkettgolv i kök och i övriga rum. Kontakta oss idag så återkommer vi med en offert!