Ska man skura eller dammsuga parkettgolv?

Ett vällagt parkettgolv, i trä av bra kvalitet, kan slipas om många gånger och hålla i princip hur länge som helst. Men en förutsättning för att ett parkettgolv ska klara sig länge mellan slipningarna är att det underhålls väl i vardagen. Regelbunden städning är ett måste om man vill ha fina golv i sin bostad. Det ger den där speciella känslan av tradition och tyngd som förknippas med riktiga gamla parkettgolv.

”Det handlar om att göra det lilla jobbet ofta snarare än att lägga ner jättemycket tid och kraft alltför sällan. Så vad är det då som behöver göras för att ett parkettgolv ska hålla sig i bra skick länge?”

Att ta hand om ett parkettgolv kräver regelbundet, men inte alls särskilt hårt, arbete. Det handlar om att göra det lilla jobbet ofta snarare än att lägga ner jättemycket tid och kraft alltför sällan. Så vad är det som behöver göras för att ett parkettgolv ska hålla sig i bra skick länge? Går det till exempel att bara dammsuga sitt parkettgolv eller behöver det skuras också?

Stoppa grus och smuts redan i hallen

Det viktigaste att tänka på när man har fina gamla parkettgolv är att se till att så lite grus och smuts som möjligt kommer in i lägenheten. En ordentlig dörrmatta där man kan torka av skorna är ett måste. En sopborste i hallen gör att man snabbt kan sopa bort grus som annars lätt följer med in i bostaden. Har man husdjur är detta såklart ännu svårare.

Om golven inne i bostaden blir grusiga bör man sopa, skura eller dammsuga direkt. Det är ingen god idé att vänta till veckostädningen. Grus trampas lätt ner i ett parkettgolv och kan orsaka skador som ser trista ut och som påverkar golvet negativt på sikt.

Dammsug minst en gång i veckan

Ett parkettgolv ska dammsugas relativt ofta, helst en gång i veckan. Använd en dammsugare med så mjukt munstycke som möjligt. Om golvet inte är jättedammigt kan ett alternativ till dammsugaren vara en sop med mikrofiberduk.

Om du får golvet soprent en gång i veckan har du lagt en god grund för att golvet ska må bra länge. Grus och även små partiklar i damm kan påverka ytbehandlingen negativt och därmed försämra golvets motståndskraft. När du dammsuger skonar du golvet från onödigt slitage samtidigt som du får det fint hemma.

Att tänka på när du skurar ett parkettgolv

Ett parkettgolv bör även skuras då och då för att bli helt rent. När du skurar är det viktigt att du använder så lite som möjligt, moppen ska vara så urvriden att den är endast är lite fuktig och inte våt. Extra viktigt att spara på vattnet är det om du har ett lackerat eller obehandlat hyvlat golv.

Ljummet vatten med några droppar såpa i räcker gott för att golven ska bli rena och fina, så skippa andra typer av rengöringsmedel. Har du ett extra känsligt golv kan du dessutom torka av det med en torr trasa efter att du skurat det.