Sväller trä på sommaren?

Det finns mycket att tänka på när det handlar om trägolv. Även om plankorna kommer från nedhuggna träd och sedan länge lämnat naturen så handlar det om ett levande material som utvecklas med tiden. En konsekvens av detta är att trä sväller när det är hög luftfuktighet och krymper när det är torrt.

En sak som du måste tänka på när du har lagt ett golv är att det alltid sväller på sommaren, på grund av det varmare och fuktigare klimatet. Det innebär att man alltid måste vara extra noga om man lägger ett trägolv på vintern. Det gäller att ta till en bra marginal, annars kommer golvet inte att få plats när det sväller upp under sommaren. Det är alltid viktigt att följa rekommendationerna som står på förpackningen som följer med när du köper golvet på byggvaruhuset.

Trä är ett fantastiskt material

Trä är överhuvudtaget ett fantastiskt material – naturligt och med många variationer. Att det är ett naturmaterial ger trägolv en hel del egenskaper och ”beteenden” som är bra att känna till när man arbetar med.

Luftfuktigheten påverkar som sagt ett trägolv en hel del. Är det torrt inomhus så krymper det, vid hög luftfuktighet sväller det. På vintern är det torrt i luften och det syns ofta på trägolv. Golvet krymper, något som kan visa sig som springor och att brädorna skålar sig. På sommaren är det varmt och fuktigt i luften och trägolvet sväller. Då kan det istället kupa sig. Har du ett löslagt golv så är det mycket viktigt att det finns en hel del utrymme för det att röra sig.

Trivs bäst när det är lagom fuktigt

Rent generellt kan man säga att trägolv trivs bäst och påverkas minst när det är mellan 30 och 60 procents luftfuktighet.
Även solljuset påverkar trägolv. De flesta trägolv mognar i färgen med tiden. Många träslag gulnar, andra blir mörkare och vissa blir ljusare när det utsätts för solljus.

En annan sak som är viktig att tänka på när man ska lägga golv är att hårdheten variera mellan olika träslag. Men även inom samma träslag och till och med samma bräda kan hårdheten ha stora variationer. Exempelvis kan hårdheten vara olika i yt- och kärnveden. Dessa variationer beror på hur snabbt trädet har växt.