Miljövänliga golv – en naturlig utveckling

Att allt fler blir medvetna om klimathoten och vill ta ett miljöansvar är en positiv utveckling i samhället. Förhoppningsvis har de val vi nu börjar göra en positiv inverkan på klimatet under det närmaste århundradet. Många svenskar har föresatt sig att i så stor utsträckning som möjligt göra miljövänliga val, i allt från kosthållning till andra former av konsumtion.

”På våra breddgrader passar trägolv utmärkt, det är både varmt och skönt att gå på, det känns naturligt och är otroligt hållbart”

Att trä är ett miljövänligt och ekologiskt hållbart material är känt sedan länge. Lyckligtvis är trä också det material som vi svenskar helst vill ha i våra golv. På våra breddgrader passar trägolv utmärkt, det är både varmt och skönt att gå på. Utöver det känns trägolv naturligt och är otroligt hållbart. Just det sista är en stor orsak till att trä är ett så miljövänligt golvmaterial; ett bra trägolv tål att slipas om många gånger. Det är inte ovanligt att stöta på trägolv som legat i upp emot hundra år.

Men även om trä i grunden är ett miljövänligt materialval till golv så finns det naturligtvis trägolv som är mer eller mindre miljövänliga. Inhemska träslag som ek, ask och bok är naturligtvis miljövänligare än importerat trä som jakaranda, merbau eller rosewood. Hårdare träslag är bättre än mjuka och ju tjockare trägolvet är desto bättre ur miljösynpunkt, eftersom det tål att slipas om fler gånger.

Ju mer lokalt, desto bättre

Transport av varor är en förutsättning för vår moderna ekonomi. Men transporter är också en stor påfrestning för miljön, och ju mer vi kan minska transporter med bil och flyg, desto bättre. När man tänker efter framstår det i ljuset av detta som ett stort resursslöseri att importera trä, när vi har ett överflöd i våra egna skogar.

Det här är naturligtvis ett område där de estetiska valen kan krocka med viljan att ta hänsyn till miljön. Det är inte alltid ett inhemskt träslag är det man tycker passar bäst till golvet. Då kan det vara bra att veta att även vad gäller importerat trä, finns det produkter som tagits fram på ett mer miljövänligt sätt. Det finns många olika miljöcertifikat, men några av de största och mest erkända är Svanen, Basta och det internationella certifieringssystemet FSC.

Svenska golv alltid det bästa ur miljösynpunkt

Att välja trä från utrotningshotad regnskog är dock egentligen aldrig ett bra val ur miljösynpunkt. Enligt vår mening har vi tillräcklig variation bland våra nordiska träslag för att välja svenskt trä till sina golv. Dessutom finns ju möjligheten att genom ytbehandling påverka golvens utseende, till exempel genom bets, lasering eller pigmenterad olja eller vax.

Välkommen att kontakta oss om du har frågor om du vill veta mer om miljömärkning och miljövänliga golv. Vi hjälper dig gärna att göra ett miljövänligt val av golv, hjälper dig att lägga golvet och välja rätt ytbehandling.