Saker att tänka på när du ska välja golv för barnrummet

Att få sitt eget rum är ett stort steg för ett barn. Plötsligt så kan man stänga dörren efter sig och få en chans att vara ifred en stund. Dessutom kan man leka, man kan busa och göra lite vad man vill – inom rimliga gränser, naturligtvis. Adderar man dessutom spänningen i att få sova ensam och i en egen säng så förstår man ytterligare varför detta är en stor stund och lite av en milstolpe för ett barn.

Golvet blir viktigt och vikten av att välja rätt golv för barnrummet ska inte underskattas. Vi ska senare ge några förslag, men först ska vi titta på övrig inredning och hur man ska tänka där.

Låt ditt barn vara med och bestämma

Hur ska man då tänka som förälder då man inreder ett barnrum? För det första: låt barnet vara med och bestämma. Det många gör idag är att man inreder för sin egen skull och glömmer bort att ytan i fråga ska vara barnets; man inreder snarare för att få en sida i Sköna Hem än för att skapa trivsel för sitt barn.

Man kan kombinera estetik och funktion och barnets smak ska också tas i beaktning. Det behöver inte innebära chockrosa väggar och pippigula golv. Gillar barnet dessa färger så kan man addera dem i mindre doser – exempelvis måla en pall, en byrålåda eller kanske en tavelram. Det skapar trivsel och ökar känslan om att det är barnets egna rum.

Hitta balansen mellan lek och harmoni

Man bör emellertid också försöka eftersträva harmoni och att erbjuda barnet en lugn plats. Det är också det svåra. Dels så vill man skapa ett rum som uppmuntrar till lek och där barnet fullt ut kan utveckla sin fantasi och, genom lek, ta viktiga motoriska steg. Dels så måste barnet även känna lugn och ro och kunna sova gott om nätterna. Sömnen är oerhört viktig för utvecklingen.

Vårt tips är att hålla det lite neutralt rent färgmässigt – och, som sagt, addera starkare färger i mindre doser. Grått, beige och grönt är samtliga naturliga färger som minskar stress och som ger harmoni. Använd även textilier för att ytterligare öka på mysfaktorn.

En annan sak som går utanför det rent inredningsmässiga är att barnet bör städa rummet inför sänggående. Ligger en massa leksaker framme så skapar det stress och sämre sömn. Här blir förvaring och mer lättstädade rum en nyckel.

Vinylgolv är alltid gångbara

Om vi skulle få rekommendera ett golv så är det vinylgolvet. Dels så är detta mjukt och skönt att gå på, dels så klarar det av spill och står emot tappade föremål utan att ta skada. Vinylgolv är dessutom ljuddämpande, vilket kan vara bra om ni bor i en lägenhet med grannar under.

Där kan ni även lägga en matta för ytterligare absorbering av volymen. Vinylgolv är lätta att städa och de finns i en mängd olika utföranden som passar de flesta smaker. Ett bra val som definitivt är ett av de bästa alternativen för barnrummet.

Om inte ett vinylgolv skulle falla er på läppen så kan vi även tipsa om laminatgolv som har liknande egenskaper. Undvik definitivt de dyrare trägolven i barnrummet. Visst, de är snygga – men hur länge håller de sig i det skicket? En vildare lek kan förstöra ytan på ett sådant sätt att golvet inte går att rädda. Pengarna i sjön, enligt oss. Spara det alternativet till tonåringens golv istället.