Nytt golv på balkongen

Att lägga golv på en balkong tillför en extra dimension till utrymmet i fråga. Man slipper gå omkring med skor, man får en behaglig yta att sätta fötterna på och man får en mer estetiskt tilltalande plats. Frågan är bara vilket golv som är bäst lämpat att lägga på en balkong?

Det finns idag några alternativ att välja bland då det kommer till golv på en balkong. Vi tänkte titta lite närmare på tre av dessa och ge några för- och nackdelar med respektive typ. En solklar favorit finns och den sparar vi till sist.

Plastgolv

Att lägga ett plastgolv är det vanligaste alternativet på en balkong. Plast är lätt att arbeta med och har en låg vikt. Det gör att man kan bli färdig ganska snabbt och att man får en väldigt fin balkong till ett lågt pris. Plastgolv kommer i plattor som man fäster i varandra. Lite beroende på modell så kan man också komma undan utan att behöva använda sig av verktyg vid inläggningen.

Ett plastgolv har många fördelar då man kan anpassa det efter eget tycke och smak sett till design och färg. Man bör välja ett golv som ventilerar underifrån och som därigenom också ger längre livslängd. En tydlig fördel med ett plastgolv är att det är underhållsfritt och att man slipper mögelangrepp. Man får ett hållbart, snyggt golv för ganska lite pengar. Ett bra val, om än lite trist sett till att man sällan når den där riktigt varma och omhuldande miljön man ofta eftersöker. Även om man väljer ett plastgolv som imiterar trä så är det inte äkta vara.

Filtmatta

Ett underbart val. Filten är skön att gå på, den isolerar ljud på ett bra sätt och den ger balkongen ett lyft rent utseendemässigt. Men, det är även ett rent uselt val. Anledningen till detta är inglasning. Har du en inglasad balkong så är en filtmatta ett jättebra val som du snabbt kan lägga ut och skära till Har du inte inglasat balkong så rekommenderas inte lösningen då väder och vind – läs regn, i synnerhet – kommer att sätta klorna i den. Då finns bättre alternativ.

Trall är den golvtyp vi rekommenderar

Ska man välja en golvtyp att lägga på en balkong så är trall något som man inte får förbise. Trall har förvisso några nackdelar – du måste rengöra efter säsong och innan nästa – och du får vara beredd att betala några kronor mer än för andra lösningar.

Det handlar dock om att fördelarna med trall är betydligt fler. Oavsett om du väljer trall i rutor – och oavsett mönster på dessa – eller lägger eget trall där du själv bygger en ram och sågar till bitarna så kommer du att få ett vackrare golv.

Din balkong kommer att bli varmare, den kommer att kännas mer levande och den kommer att få den där extra finishen som skänker mer lyx. Då det handlar om ett litet utrymme så kommer kostnaden att bli överkomlig. Det handlar om en investering också: din balkong är en förlängning av bostaden – se till att göra den så vacker och tilltalande som möjligt.

Vilken behandling ska man ge ett trallgolv?

Om vi snabbt radar upp några träslag som kan användas och hur dessa ska behandlas så kan vi underlätta den proceduren för dig. Vi försöker undvika att använda rödlistade träslag. För de flesta träsorter, vad gäller trall, räcker det med rengöring. Den sker med hjälp av ljummet vatten, såpa och med hjälp av en skrubborste. Har du möjlighet så kan du använda högtryckstvätt, men av naturliga skäl – grannarna – så är detta alternativ omöjligt för de flesta. Skulle det bli ordentligt slitet går det även att slipa ett trallgolv.

  • Ceder. Ceder är ett vanligt träslag för balkongtrall. Det kräver inte mycket av dig. Vill du underhålla och bibehålla den rödbruna färgen så kan du olja in med jämna mellanrum.
  • Ek. Ek går utmärkt att olja in och genom detta addera extra skönhet.
  • Kärnfuru. Kärnfuru ska behandlas med olja och det regelbundet – tänk vår- och höst – för att det inte ska se grått och livlöst ut.
  • Lärkträ. Är underhållsfritt – men går att olja in.
  • Tryckimpregnerat. Tryckimpregnerat trä kan – och ska! – oljas in. Du kan med fördel använda dig av en träolja med fungicider; den tar bort riskerna som finns med att röta börjar bildas. Vill du addera lite extra färg så kan du välja att pigmentera oljan.