Billiga trägolv – lamellparkett, laminat eller massiva trägolv

Att bättra på sin bostad innebär alltid en kostnad, oavsett om du gör jobbet själv eller anlitar proffs. När det gäller golv finns det mycket att ta ställning till, och priset är så klart en av dessa faktorer. Det blir tydligt för alla som tittar på olika typer av golv att priset kan skilja sig väldigt, även för golv som egentligen ser likadana ut.

”Det är i mångt och mycket golvets uppbyggnad som avgör priset, snarare än vilket träslag golvet är gjort av. Dock är golv av importerade, exotiska träslag så klart dyrare än inhemska träslag”

Det är i mångt och mycket golvets uppbyggnad som avgör priset, snarare än vilket träslag golvet är gjort av. Dock är golv av importerade, exotiska träslag så klart dyrare än inhemska träslag. Hos Parkettspecialisten lägger vi alla typer av golv, och vi tycker inte att det alltid finns en direkt koppling mellan pris och kvalitet. Vissa typer av golv passar bättre i olika delar av bostaden, och ibland kan man med fördel välja ett billigt golv och ändå få kvalitet som håller.

Massiva trägolv

Ett massivt trägolv är den dyraste typen av trägolv och består av samma stycke trä uppifrån och ner. Det kan vara sågat i plankor eller i parkettstavar. Den senare varianten är det som kallas äkta parkettgolv, där varje stav läggs för hand. Detta är ett tidsödande hantverk och något som kräver koncentration och noggrannhet. Arbetskostnaden för ett massivt parkettgolv med fiskbensparkett blir så klart hög, men i gengäld får du ett mycket vackert golv. Ett golv som passar utmärkt där man vill ha det extra fint, som i vardagsrummet eller i stora matrum. Dessutom kan ett massivt trägolv slipas om många gånger, vilket så klart gör att det kan hålla mycket länge. Detta får så klart ner priset över tid. Många tycker att äkta parkett är den finaste typen av trägolv.

Lamellparkett – ett billigare alternativ

Lamellparkett är numera den vanligaste typen av trägolv i svenska hem. Denna golvtyp består av tre lager trä som limmats ihop under högt tryck. Underst ligger ett lager furu, därefter har korta lameller av plywood eller spånskiva limmats med fiberriktningen på tvärs mot furun. Överst ligger slutligen ett lager ädelträ, den enda delen av golvet som syns.

Att golvet limmats ihop med fibrerna i två olika riktningar gör lamellparketten stabilare och mindre känslig för fuktrörelser än massiva trägolv. Det innebär också ett mindre resursslöseri än massivt trä, eftersom det kräver en mindre del ädelträ att tillverka. Lamellparkett är billigare än massiva trägolv men håller ofta hög kvalitet. Beroende på ytskiktets tjocklek kan det ofta slipas om upp till tre, fyra gånger vilket gör att det kan hålla åtskilliga decennier.

Laminatgolv – trä eller inte?

Laminatgolv är en billig typ av golv som egentligen inte klassas som trägolv, trots att det faktiskt innehåller en kärna av träfiber. Även laminatgolv är hoplimmat av flera lager, där ytskiktet består av aluminiumoxid. Det har dessutom ett dekorskikt av tryckt papper. Dekorskiktet är ofta tänkt att efterlikna riktiga trägolv, men det kan också se ut som sten eller egentligen vad som helst. Den stora nackdelen med laminatgolv är att de inte kan slipas om, men de är hållbara och moderna laminatgolv tål även vatten bra, vilket gör att de kan passa bra i till exempel köket.