Så nåtar du trägolv – en guide

I den här artikeln beskriver vi hur du ska göra när du vill nåta ett gammalt trägolv. Det är vanligt nuförtiden att nya husägare vill riva ut gamla mattor eller laminatgolv och därunder upptäcker gamla trägolv. Trägolv som de genast vill återställa till sitt ursprungliga skick. Det är bra att veta i detta sammanhang att många av dessa trägolv aldrig var tänkta att ligga synliga, utan var just undergolv på vilka det skulle ligga korkmattor och liknande. Därför är de generellt av lite sämre kvalitet och har dessutom ofta ganska stora springor mellan sig. Det var helt enkelt inte så noga med vare sig utseendet, hållfastheten eller slitstyrkan.

”Att nåta trägolv är ett relativt enkelt och roligt jobb, och något som du definitivt klarar själv om du läser på lite innan. I den här artikeln beskriver vi hur du ska göra”

Med det sagt så går det så klart att, med lite jobb, göra även dessa golv fina och relativt hållbara. Golven kan slipas och ytbehandlas med lut och olja, lack eller hårdvaxolja. Springorna kan nåtas med en golvfog, något som kan bli väldigt snyggt och göra att det renoverade golvet påminner om ett så kallat skeppsgolv. Att nåta trägolv är ett relativt enkelt och roligt jobb, och något som du definitivt klarar själv om du läser på lite innan.

Nåta först, slipa sedan

Är golvet inte redan slipat är det bäst att du nåtar fogarna först och sedan slipar golvet. Du behöver då inte bry dig om att överskjutande fogmassa hamnar på golvet runt fogarna, den försvinner när golvet slipas och ger en jämn och fin nerslipad fog. Om golvet däremot redan är slipat och du vill klara av nåtningen i efterhand måste du noggrant tejpa längs fogkanterna med en byggtejp så att den överflödiga fogen inte hamnar direkt på träet, den går nämligen inte att torka bort utan måste slipas.

Fräs ur springorna med en överhandsfräs

I gamla trägolv är springorna ofta ojämna och kanske även fulla av spån, skräp och smuts. Skapa jämna, rena och fina fogar genom att fräsa ur dem med en överhandsfräs. Med en fräs blir de färdiga fogarna lika breda och raka i kanterna, något som verkligen märks när man är färdig. Om du använder dig av en styrskena till fräsen blir det enklare att fräsa helt rakt.

Fäst tejp i botten av fogen

Den ifyllda fogmassan måste kunna röra sig i sidled utan att släppa från kanterna. Därför är det viktigt att den inte fäster nedtill. Genom att fästa fogtejp i botten av springorna förhindrar man att fogmassan fäster nedåt, och säkerställer att fogen kan röra sig med golvet utan att spricka eller släppa. Välj en tejp med samma bredd som den urfrästa fogen.

Fyll i generöst med fogmassa

Därefter gör du dig redo för att lägga i fogmassa. Du kan använda dig av speciellt anpassad golvfog som appliceras med fogpistol. Skär av munstycket till patronen så att det matchar fogens bredd. Därefter håller du fogpistolen vertikalt upp från fogen och sprutar i fogmassan jämnt och långsamt utan att stanna upp. Fyll hela fogen på en gång och se till att lägga i generöst med fog, det ska svämma över lite. När fogen är fylld skrapar du bort överflödig fog med en japanspackel eller en fogpinne. Har du tejpat kanterna drar du bort tejpen direkt innan du börjar med nästa fog.

Slipa och ytbehandla

När alla fogar är fyllda är det bara att slipa golvet och sedan ytbehandla det. Slipningen gör att den överflödiga fogen försvinner och ger ett jämnt och snyggt resultat. Ytbehandlingen förseglar fogen och gör den okänslig för fukt och smuts.