Laga Parkettgolv: Experttips och Steg-för-Steg Guide

Parkettgolv är ett vackert och hållbart val för många hem. Men ibland kan de utsättas för olika skador som kräver reparation. Om ditt parkettgolv skadats kan du i vissa fall själv ta itu med reparationen. Det finns många olika husmorstips för repor i parkett, tänk dock på att ta hänsyn till golvets ytbehandling och materialets egenskaper innan du sätter igång. Känner du dig osäker bör du alltid anlita en expert. Här är en guide som visar hur du kan fixa repor i parkettgolv samt åtgärda andra typer av skador.

Reparera parkettgolv – Olika metoder beroende på skadan

1. Repor i parkett

 • Börja med att rengöra det skadade området noggrant för att avlägsna smuts och damm.
 • Använd sedan en träfyllningspasta eller en färgmatchande trävax för att fylla i den skadade ytan. Se till att följa tillverkarens anvisningar för att uppnå bästa resultat.
 • Applicera produkten jämnt över skadan och använd en plastskrapa för att jämna ut ytan. Ta bort eventuellt överskott av fyllningspasta eller vax.
 • Låt det torka enligt tillverkarens rekommendationer och slipa sedan försiktigt det reparerade området med fint sandpapper för att få en jämn finish.
 • Avsluta genom att applicera ett lager lack eller träolja för att matcha golvet och skydda reparationen.

2. Laga parkettgolv med strykjärn

 • Om det finns mindre bucklor kan du försöka reparera dem genom att använda en fuktig trasa och ett strykjärn. Placera trasan över bucklan och applicera försiktigt värmen från strykjärnet. Detta kan hjälpa till att återställa träet till sin ursprungliga form.

3. Byta skadad parkett

 • För djupare repor och skador kan det vara nödvändigt att byta ut den skadade parkettstaven.
 • Börja med att använda en spackelkniv för att försiktigt ta bort den skadade staven genom att lyfta upp den och dra bort den från golvet.
 • Mät den skadade staven och skär en ny med samma dimensioner från reservplankor eller köp en ny stav som matchar golvet.
 • Applicera trälim på baksidan av den nya staven och sätt försiktigt in den på plats där den gamla parkettstaven satt.
 • Se till att den passar perfekt i golvet genom att knacka försiktigt på den med en hammare eller gummihammare. Använd en träsarg för att skydda staven när du slår på den.
 • Avsluta genom att torka bort eventuellt överflödigt lim och placera något tungt ovanpå den nya staven för att säkerställa att den sitter ordentligt.

 

Det är viktigt att komma ihåg att parkettgolv är känsliga för fukt och kräver rätt vård och underhåll för att undvika skador. För att förebygga skador är det bra att placera dörrmattor vid ingångar för att minska slitage, undvika att använda våta moppar eller överdrivet vatten vid rengöring och omedelbart torka upp eventuellt spill eller läckage. Genom att ta hand om ditt parkettgolv och åtgärda skador i tid kan du förlänga dess livslängd och bevara dess vackra utseende.

Om du inte känner dig bekväm med att själv reparera skador på ditt parkettgolv är det bäst att kontakta en professionell golvläggare för att få hjälp. Vi har erfarenhet och rätt verktyg för att laga parkettgolv på ett effektivt och noggrant sätt. Kontakta oss här så hjälper vi dig.