Måla om hemma – En guide till ett lyckat projekt

Att måla om hemma är ett roligt och belönande sätt att förnya sitt hem. Med rätt förberedelser och tekniker kan du enkelt transformera ett rum och skapa en atmosfär som speglar din personliga stil. Här är en komplett guide för att hjälpa dig att måla om hemma

Val av färg

Det första steget i ditt målningsprojekt är att välja rätt färg. Det viktigaste är såklart att välja en färg du tycker om. Men värt att tänka på är hur den nymålade färgen på väggarna kommer att interagera med andra element i rummet – såsom möbler, ljusinsläpp, och till och med golv och tak. Dessa faktorer kan påverka hur färgen uppfattas och därmed den övergripande känslan i rummet. Så innan du väljer färg kan det även vara bra att fundera på vilken färg på möbler du kommer ha i rummet, färg på golv samt om rummet har mycket ljusinsläpp.

Möblernas påverkan på väggfärgen

Möbler spelar en stor roll i hur en väggfärg uppfattas. Mörka möbler kan få en ljus väggfärg att framstå som mer framträdande och ljusa, medan ljusa möbler kan få samma färg att kännas mjukare och mer subtil. Stilen och färgen på möblerna kan också påverka om väggfärgen känns modern, traditionell, eller lekfull.

Ljusinsläppets betydelse på väggfärgen

Naturligt ljus kan ha stor inverkan på hur en färg ser ut vid olika tider på dagen. En färg kan se helt annorlunda ut i direkt solljus jämfört med hur den ser ut i skugga eller under traditionell takbelysning. Riktningen ljuset kommer från, till exempel norr- eller söderläge, kan också förändra uppfattningen av färgen.

Inverkan från andra färgade ytor

Färgen på golvet och taket kan också påverka hur väggfärgen uppfattas. Ett mörkt golv kan få väggarna att kännas ljusare, medan ett ljust golv kan få dem att kännas mörkare. Takets färg kan också påverka hur högt eller lågt ett rum känns, vilket i sin tur kan påverka hur väggfärgen upplevs.

Förbereda rummet innan målning

Innan du börjar måla, är det viktigt att förbereda rummet. Täck golvet med skyddsplast, målarduk eller gamla lakan för att skydda mot färgstänk. Använd maskeringstejp för att skydda lister, fönsterkarmar och andra ytor som inte ska målas. Ta bort möbler från rummet eller täck över dem ordentligt.

Rengör ytan

 • Ta bort damm och smuts: Börja med att dammsuga väggarna för att avlägsna damm och spindelnät. Använd en mjuk borste-försedd dammsugarmunstycke för att undvika att skada väggens yta.
 • Tvätta väggarna: Använd en svamp eller trasa tillsammans med en mild tvållösning eller ett speciellt rengöringsmedel för väggar. Var försiktig med att inte överdriva med vatten, särskilt på väggar med tapet.
 • Avlägsna fläckar och fett: För envisa fläckar eller fett, använd en fläckborttagare eller en svag lösning av tvål och vatten. Testa alltid på en liten, dold yta först för att säkerställa att det inte skadar väggens finish.
 • Låt väggarna torka: Se till att väggarna är helt torra innan du fortsätter med nästa steg. Detta kan ta allt från några timmar till en hel dag beroende på rummets ventilation och luftfuktighet.

Skapa och spackla (vid behov)

 • Skrapa bort lös färg: Om det finns områden med flagnande eller sprucken färg, använd en skrapa för att försiktigt ta bort dessa.
 • Slipa ytan: För att få en jämn yta, slipa väggen med fint sandpapper. Detta hjälper också till att skapa en yta som färgen kan fästa bättre på.
 • Spackla hål och sprickor: Använd spackel för att fylla i hål, sprickor eller ojämnheter. När spacklet torkat, slipa området slätt.
 • Rengör igen efter slipning: Efter slipning, dammsug eller torka av väggen för att avlägsna slipdamm.

Genom att noggrant följa dessa steg skapar du en idealisk bas för målning, vilket leder till ett snyggare och mer hållbart resultat. Det är värt att investera tid i denna förberedelse för att få en vägg som ser professionellt målad ut.

Målningsprocessen

Grundmålning (vid behov)

 • Applicera grundfärg: Om du arbetar med en ojämn yta, mörk underliggande färg, eller om ytan är benägen för fläckar, börja med att applicera en grundfärg. Detta skapar en enhetlig bas och hjälper den slutliga färgen att fästa bättre och se jämnare ut.

Måla kanter och hörn

 • Sparmåla med pensel: Använd en pensel för att måla längs lister, i hörn och runt fönster och dörrar. Detta kallas för sparmålning. Måla ungefär 5-10 cm ut från kanterna. Detta underlättar senare när du ska använda rollern och säkerställer en jämn täckning över hela väggen.

Täckmåla med roller

 • Använd roller för större ytor: Välj en roller som passar din väggyta (slät eller strukturerad). Börja i ena hörnet av väggen och applicera färgen i V- eller W-formade drag för att undvika ränder. Fyll sedan i dessa områden med raka, överlappande drag. Måla en vägg i taget.
 • Måla med rätt teknik: Undvik att pressa för hårt med rollern. Det kan orsaka ränder och ojämnheter. Istället, använd lättare drag och se till att rollern alltid har tillräckligt med färg.

Applicera andra lagret

 • Låt första lagret torka: Kontrollera färgens torktid enligt instruktionerna och låt det första lagret torka helt.
 • Applicera ett andra lager om nödvändigt: Ett andra lager förbättrar täckningen och djupet i färgen. Använd samma teknik som för det första lagret.

Avslutning och justeringar

 • Kontrollera efter droppar och ränder: Gå över ditt arbete och se efter om det finns några droppar eller ränder som behöver korrigeras. Detta är lättast att göra medan färgen fortfarande är något fuktig.
 • Rör upp små mängder färg för justeringar: Om det finns små områden som behöver rättas till, använd en liten pensel för att försiktigt applicera färg på dessa ställen.

 

Avslutning och städning

Rengör verktygen

 • Rengör penslar och rollers omedelbart efter användning. För vattenbaserad färg, använd varmt vatten och mild tvål. För oljebaserade färger, följ tillverkarens rekommendationer, vilket ofta innebär användning av lösningsmedel.

Avlägsna maskeringstejp

 • När färgen har torkat tar du försiktigt bort maskeringstejpen. Gör detta medan färgen är något fuktig för att förhindra att färgen flagnar.

Städa och återställ rummet

 • När du är klar med målningen, städa upp och återställ rummet. Ta försiktigt bort skyddsplasten och placera tillbaka möbler så snart färgen torkat. Hur lång torktiden är står vanligtvis på färgburken, men kan variera något beroende på typ av färg, rummets temperatur och luftfuktighet, samt hur tjockt färglagret är.

 

Lycka till med ditt målarprojekt! Om du mot förmodan känner att tid och tålamod är knapp, så finns vi här för att hjälpa dig med målning. Du är välkommen att kontakta oss här.