Så nåtar du trägolv – en guide

I den här artikeln beskriver vi hur du ska göra när du vill nåta ett gammalt trägolv. Det är vanligt nuförtiden att nya husägare vill riva ut gamla mattor eller laminatgolv och därunder upptäcker gamla trägolv. Trägolv som de genast vill återställa till sitt ursprungliga skick. Det är bra att veta i detta sammanhang att många av dessa trägolv aldrig var tänkta att ligga synliga, utan var just undergolv på vilka det skulle ligga korkmattor och liknande. Därför är de generellt av lite sämre kvalitet och har dessutom ofta ganska stora springor mellan sig. Det var helt enkelt inte så noga med vare sig utseendet, hållfastheten eller slitstyrkan.

”Att nåta trägolv är ett relativt enkelt och roligt jobb, och något som du definitivt klarar själv om du läser på lite innan. I den här artikeln beskriver vi hur du ska göra”

Med det sagt så går det så klart att, med lite jobb, göra även dessa golv fina och relativt hållbara. Golven kan slipas & efter golvslipning ytbehandlas med lut och olja, lack eller hårdvaxolja. Springorna kan nåtas med en golvfog, något som kan bli väldigt snyggt och göra att det renoverade golvet påminner om ett så kallat skeppsgolv. Att nåta trägolv är ett relativt enkelt men kräver lite tålamod & tid.

Nåta först, slipa sedan

Är golvet inte redan slipat är det bäst att du nåtar fogarna först och sedan slipar golvet. Du behöver då inte bry dig om att överskjutande fogmassa hamnar på golvet runt fogarna, den försvinner när golvet slipas och ger en jämn och fin nerslipad fog. Om golvet däremot redan är slipat och du vill klara av nåtningen i efterhand måste du noggrant tejpa längs fogkanterna med en byggtejp så att den överflödiga fogen inte hamnar direkt på träet, den går nämligen inte att torka bort utan måste slipas.

Fräs ur springorna med en överhandsfräs

I gamla trägolv är springorna ofta ojämna och kanske även fulla av spån, skräp och smuts. Skapa jämna, rena och fina fogar genom att fräsa ur dem med en överhandsfräs. Med en fräs blir de färdiga fogarna lika breda och raka i kanterna, något som verkligen märks när man är färdig.

Många väljer dock att ha kvar dom olika bredderna på fogarna eftersom man anser att det hur till golvets historia.

När alla fogar är fyllda är det bara att slipa golvet för att utföra golvslipningen samt ytbehandla det. Slipningen gör att den överflödiga fogen försvinner och ger ett jämnt och snyggt resultat. Ytbehandlingen förseglar fogen och gör den okänslig för fukt och smuts.