Lackering – Klassisk ytbehandling för parkettgolv

Slipning och lackning av parkettgolv var den vanligaste metoden att behandla golv med på 70-, 80-, och 90-talet. Sedan kom golvoljan och på 2000-talet är det hårdvaxoljor samt lasyr som blir allt vanligare. Lack används än idag och ger ett gott och vackert skydd för klassiska parkettgolv. Med möjlighet att välja mellan olika glansnivåer, från blank till ultramatt, kan lackering anpassas för att möta just dina behov och önskemål.

Välj mellan olika glans på lacken

När det kommer till lack efter golvslipning kan vi idag erbjuda glanserna blankt, sidenmatt, matt och ultramatt. Kom in till vårt showroom och prata med någon av våra säljare om du har funderingar kring vilken lack som passar din smak och ditt parkettgolv allra bäst.

Vi kan även erbjuda lackering som ser ut som en oljebehandling med samma djupa glans och förstärkning av träets struktur. Som ytbehandling betraktad är lackering väldigt lättskött och endast minimalt underhåll krävs.

Slipning innan lackering?

Vi ser det som fördelaktigt att slipa golvet innan lackering. Anledningen till att man slipar golvet innan lackering är flera. Först och främst tar slipprocessen bort eventuella befintliga skador, repor eller ojämnheter från golvytan. Detta säkerställer att den nya lacken appliceras på en slät och jämn yta, vilket ger ett bättre slutresultat. Slipning tar också bort gamla lager av lack, färg, eller smuts som kan hindra den nya lacken från att fästa ordentligt. Om den nya lacken inte fäster korrekt på golvet, kan det leda till att ytan blir ojämn, flagnar eller inte ger det skydd som önskas. Dessutom kan slipning öppna upp träets porer, vilket gör att lacken kan tränga in djupare i träet och på så sätt ge ett mer hållbart och långvarigt skydd. 

Det finns dock situationer där det kan vara möjligt att lacka golv utan att slipa, särskilt om golvet redan är i gott skick och endast behöver en ny lackyta för att fräscha upp utseendet. Är du osäker på vad som passar dig bäst. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig fatta rätt beslut!