Lasyr / Bets för trägolv

Bets eller betsning är en subtil färgning som på ett enkelt sätt kan förändra karaktären på ditt trägolv. Det går att finna bets i ett stort antal nyanser och kulörer från mörkaste svart till ljusare grått och vitt. Traditionellt lackas alltid bets i efterhand med en golvlack som kan väljas i varianterna Blankt, Sidenmatt, Matt och Ultramatt.

Lasyr är tunnare än bets och tränger inte in i träet på samma sätt. Genom att lasyr stannar på träets yta förändras karaktären på golvet mer och lasyr kan dölja ådring osv. För en djupare tränyans, välj bets och för en större förändring i färg, välj lasyr.

Ta hjälp att välja nyans

Tänk även på att alla golv reagerar olika på betser och det kan vara bra att prata med en professionell golvslipare innan du väljer nyans. Tänk på att färgkartor och bilder endast är en vägledning i kulör, slutresultatet skiljer sig från golv till golv.

Pigmenterat träbets ger ett vackert infärgat golv, som sedan kan ytbehandlas med olja eller lack. På Parkettspecialisten använder vi oss av Zar träbets, som finns i 23 olika nyanser, som till exempel Merlot, Charcoal, English walnut, Chestnut och Black onyx. Vi garanterar att du kommer att hitta en nyans som passar med din bostad och din inredning. Våga färga golvet!

Skötselanvisningar för bets och lasyr

Eftersom ett betsat eller laserat golv (grått, vitt eller andra nyanser) alltid ytbehandlas med antingen lack eller hårdvaxolja efter behandling gäller att man sköter om golvet med hänsyn till ytbehandlingens egenskaper. För hårdvaxoljade golv används ett rengöringsmedel anpassat för just hårdvaxoljat golv när man fuktmoppar. Moppning bör ske vid behov, men åtminstone någon gång i månaden. Oljade golv kan rengöras med lätt fuktad mopp och man använder då med fördel vatten blandat med några droppar diskmedel för bästa resultat.