Lasyr eller Bets

Bets och lasyr är två olika metoder för att behandla och färgsätta trä och har olika egenskaper och användningsområden beroende på dina behov och önskemål. 

Skillnad på bets och lasyr

Bets eller betsning är en subtil färgning där pigment tränger in i träets yta för att förändra dess färg, och är på så sätt ett enkelt sätt att förändra karaktären på ditt trägolv. Betsen är ofta baserad på vatten, olja eller alkohol och är designad för att framhäva träets naturliga ådring och struktur. Betsen är genomträngande, vilket betyder att den absorberas av träet och kan därför vara svår att ta bort helt om man önskar ändra färgen senare. Det går att finna bets i ett stort antal nyanser och kulörer från mörkaste svart till ljusare grått och vitt. Traditionellt lackas alltid bets i efterhand med en golvlack som kan väljas i varianterna Blankt, Sidenmatt, Matt och Ultramatt.

Lasyr, å andra sidan, är tunnare än bets och kan ses som en transparent eller halvtransparent ytfärg som lägger sig på träets yta utan att tränga in lika djupt som bets. Eftersom lasyr stannar på träets yta förändras karaktären på golvet. Lasyr döljer även ådring, medan bets snarare framhäver det. För en djupare tränyans, välj bets och för en större förändring i färg, välj lasyr.

Ta hjälp för att välja nyans på bets och lasyr

När du ska välja nyans på din bets eller lasyr kan det vara bra att ta hjälp för att få det önskade resultat du är ute efter. Alla golv reagerar olika på betser och det kan vara bra att prata med en professionell golvslipare innan du väljer nyans. Tänk på att färgkartor och bilder endast är en vägledning i kulör, slutresultatet skiljer sig från golv till golv.

Pigmenterat träbets ger ett vackert infärgat golv, som sedan kan ytbehandlas med olja eller lack. På Parkettspecialisten använder vi oss av Zar träbets, som finns i 23 olika nyanser, som till exempel Merlot, Charcoal, English walnut, Chestnut och Black onyx. Vi garanterar att du kommer att hitta en nyans som passar med din bostad och din inredning. Våga färga golvet!

Skötselanvisningar för bets och lasyr

Eftersom ett betsat eller laserat golv (grått, vitt eller andra nyanser) alltid ytbehandlas med antingen lack eller hårdvaxolja efter behandling gäller att man sköter om golvet med hänsyn till ytbehandlingens egenskaper. För hårdvaxoljade golv används ett rengöringsmedel anpassat för just hårdvaxoljat golv när man fuktmoppar. Moppning bör ske vid behov, men åtminstone någon gång i månaden. Oljade golv kan rengöras med lätt fuktad mopp och man använder då med fördel vatten blandat med återfettande Golvsåpa från Welin & co som är anpassade för oljadegolv.