Ytbehandling med olja – Oljning av trägolv

Ett oljat golv får en mjuk vänlig yta där oljan väl framhäver golvets ådring. Med olika pigment i oljan kan vi ändra golvens naturliga färgton.

Slitstyrka

Eftersom oljan förenar sig med träet får den en slagtålig yta. Ett jack i golvet syns inte så mycket och jacket kan fås att försvinna genom att väta fibrerna som då reser sig. Oljan förenar sig med träet till skillnad från lacken som snarare ligger som ett skikt ovanpå.

Oljebehandling av trägolv är en ytbehandling som är väl lämpad för offentlig miljö med hårdare slitage som t.ex. utställningshallar, kontor, dansgolv, butiker, restauranger m.m. I privatbostäder har oljade trägolv sin givna plats. Oljan hindrar smuts, vätskor, fett och liknande från att tränga in i träet. Med oljebehandlingen bibehåller du också träkänslan och får golvet relativt halksäkert och antistatiskt.

Ett oljat parkettgolv kräver inledningsvis något mer underhåll än ett lackat golv, men ger i utbyte en slitstark och behaglig yta, där träets ådring och struktur vackert framgår. Ev repor eller andra skador är enkelt att laga upp genom att förbättra med lite olja eller slipa bort och efterbehandla med olja.

Rengöring

Daglig rengöring: dammsug eller torrmoppa bort grus, damm etc. Vid behov fuktmoppas golvet med en hårt urvriden trasa som doppats i ljummet såpvatten som återfettar, (använd inte en såpa med för högt Ph-värde eller en gul & grön variant). Påför ej mer vatten på golvet än att det torkar helt efter ca 1,5-2 minuter.

För offentliga miljöer kan oljeimpregnerad mopp, torrpolering och kombinationsmaskin med fördel användas vid skötsel av det oljade trägolvet. Om kombinationsmaskin används, skall vattenmängden vara så liten som möjligt. Kvarvarande fukt ska ha torkat helt inom 1 minut. Maskinen får inte lämna några vattenfläckar när den vänder eller stannar.

Nyanser inom pigmenterade oljor

Det finns även golvoljor med pigment, som färgar in golvet i den nyans du väljer samtidigt som den ger det ett slitstarkt skydd. Vad gäller golvoljor så finns en uppsjö nyanser, så det är inte alltid lätt att välja. Därför kan det vara bra att först prova på en liten del av golvet som inte syns så bra, och se hur färgen rimmar med inredningen och bostaden i övrigt. Vi använder oss av Osmos pigmenterade golvolja. Exempel på nyanser du kan få på din golvolja är Grafit, Havanna, Sand, Cognac, Tobak och Jatoba.