Såpa och Luta trägolv – Ytbehandling för ljusare golv

Luta trägolv

Lut är ett vanligt sätt för att behandla golv av furu och gran, men funkar även på andra träslag. När man behandlar ett slipat trägolv med lut bromsar man träets naturliga gulningsprocess, vilket gör att golvet håller sig ljust under en längre period – särskilt när de utsätts för solljus. Så är du ute efter ett blekt och ljusare golvresultat så är lut det rätta valet för dig!

En lutbehandling ses dock som en förbehandling av nyslipade golv och kräver därför en slutbehandling i form av såpa eller olja för att ge ytterligare skydd och förbättra golvytans motståndskraft mot slitage, fläckar och spill.

Såpa trägolv

Genom att såpa golvet bildas en skyddande film som hjälper till att avvisa smuts och stå emot slitage. Såpan tränger in i träet och skyddar ytan samtidigt som golvet blir lent och skönt att gå på. Tar man hand om sitt trägolv och kontinuerligt upprepar denna process så blir golvet tåligare och tåligare för varje gång. Regelbunden såpning matar träet och hjälper till att behålla dess naturliga fuktighetsbalans, vilket förhindrar att det torkar ut och spricker och med tiden kan såpade golv utveckla en vacker patina som ger golvet karaktär och en varm, inbjudande känsla.

Såpa är även en naturlig produkt som är skonsam både för miljön och för människor som bor i hemmet. Det är ett utmärkt val för de som föredrar miljövänliga och icke-toxiska alternativ.

Kombinera lut och såpa för bäst effekt

Kombinationen av att luta och såpa golvet är särskilt fördelaktig eftersom lutningen förbereder träytan och hjälper till att bevara dess ljusa utseende, medan såpningen erbjuder ett mjukt, skyddande lager som är lätt att underhålla.

Såpat och lutat trägolv passar perfekt i äldre lägenheter och hus. Lutade trägolv ger en skön allmogekänsla som för tankarna till klassisk svensk inredning á la förra sekelskiftet. Det är luten är den verkande ingrediensen som gör golvet ljust. När man sedan såpar golvet, gärna med en vit pigmenterad såpa, så bildas ett skyddande lager inne i träet. På samma sätt som när man oljar eller behandlar golvet med hårdvaxolja.

Skötselanvisningar för golv behandlade med lut och såpa

Såpade och lutade golv rengörs bäst med lite vatten och golvsåpa. Denna behandling fungerar lika bra som rengöring som vid underhåll av golvet. I övrigt gäller som med alla trägolv:

  • Avlägsna grus och annat som kan slita på golvet så fort du har möjlighet
  • Dammsug minst en gång i veckan
  • Använda inte för mycket vatten när du rengör golvet. Vrid ur moppen hårt!

lutat och såpat trägolv