Lägga klickgolv på egen hand – smarta tips
Klickgolvet slog igenom stort för några år sedan och har sedan dess dragits med ett lite sämre rykte än vad golvet i fråga förtjänar. Man måste nämligen göra skillnad på golv och golv också; det är en tydlig skillnad i kvalitet mellan olika material och köper man det absolut billigaste så kan man heller inte räkna med att golv som står pall för vardagens alla prövningar och det dagliga slitaget ett golv drabbas av. Så enkelt är det. Går man däremot upp några kronor i pris så kan man få ett golv som håller över en längre tid och – det bästa av allt och själva själen i ett klickgolv – det går utmärkt att lägga det på egen hand.
När du lägger klickgolv – tänk på detta
Det är också förklaringen till varför klickgolvet blev – och fortfarande är – så populärt. Tekniken med limfogar och limgolv som var vanligast fick en utmanare som var betydligt enklare att lägga och det skapade den boom vi fortfarande ser i våra svenska hem.
Ett snyggt, prisvärt golv som dessutom är enkelt att lägga – vad kan egentligen gå fel? En hel del. Man ska ta ordet enkelt med en rejäl nypa salt. Det handlar fortfarande om ett arbete som kräver planering, som kräver kunskap och som kräver precision.
Det första råd vi kan ge är att du absolut inte ska ta lätt på uppgiften och underskatta vikten av ett korrekt arbete i varje detalj. Fuskar man så kommer bubblor att bildas och det finns en uppenbar risk för ett lutande golv där sprickor kan uppkomma.
Så här lägger du ett klickgolv steg för steg
Så, då är det dags att lägga ett klickgolv och så här går du tillväga:
1. Undersök det befintliga golvet
En fördel med ett klickgolv är att det läggs flytande och att du i och med detta kan lägga det på ett befintligt golv. Om golvet är enkelt att ta bort så kan emellertid den lösningen underlätta då du slipper en massa problem i form av att höja trösklar och lister. Kolla upp eventuella håligheter och ojämnheter och försök att få bort dessa med hjälp av exempelvis golvspackel. Sticker någonting upp så kan du skära eller slipa bort det. Ytan ska vara så jämn och fin som möjligt.
2. Smyglist?
Nu är det dags att bestämma om huruvida du vill ta bort alla socklar och sedan sätta tillbaka dem då golvet är lagt eller om du vill ha kvar dem och istället sätta smyglister. Det senare är enklast och minst tidskrävande. Den frågan är helt upp till dig och din egen smak att avgöra.
3. Dammsug och lägg underlagsfoam
Golvet ska vara fritt från damm och här är det bara att sätta igång med dammsugaren. Innan du kan börja lägga ditt klickgolv så ska du lägga ut underlagsfoam – eller stegskydd, som även det är ett vedertaget namn. Den brukar följa med i förpackningen. Lägg i våder, skär av – och tejpa – vid väggarna. Se till att inte överlappa; det ska fortfarande vara en helt slät yta. Du lägger ut foamen med två syften i åtanke: att minska ljudnivån och för att dina steg inte ska höras så väl.
4. Lägg golvet
Nu börjar det roliga. Se först och främst till att bestämma varifrån du ska börja. Finns det ett fönster så blir det bäst om kortsidorna ligger mot detta. Lägg alla brädor i den del av rummet där du kommer att avsluta. Börja med att mäta en planka och mät därefter upp rummet med hjälp av denna. Det ska du göra då detta kommer att avgöra om du måste såga till den första – och sista – plankan. Blir den sista plankan väldigt smal så är det nämligen snyggare att korta till även den första du lägger.
5. Förbered innan
Kolla hur plankorna ligger mot dörrbladen. Har du otur så kommer du att få kapa en bit av dörren i underkant. Sätt ut kilar efter väggen. I och med att trä är ett levande material så kan det inte ligga kloss mot väggen – då kommer bubblor att bildas. Skiftande luftfuktighet mellan årstiderna är också en faktor som påverkar detta och som gör att träet rör sig. Kilar mellan vägg och golvplanka förhindrar detta – 7-10mm brukar räcka.
6. Mät ut avståndet mellan de plankor som ligger längs väggen och dra av 10 mm
Därefter kapar du en planka i detta mått. Efter det så gör du klart den första raden innan du påbörjar nästa – som startar med den planka du just kapat till. Varför? Jo, för att undvika spill och för att skarvarna ska bli oregelbundna. På tok för korta skarvbitar kan du kasta, där är det alltid bättre att kapa till en ny. Kärvar vissa bitar så kan en kloss och en hammare hjälpa dig att klicka i bitarna i varandra. I vissa fall kan det vara fördelaktigt att klicka i en rad på kortsidorna först och därefter klicka alla bitar i varandra på slutet. Det känner du bäst själv.
7. Dörrfoder
Nu vore ditt klickgolv klart om det inte vore för det faktum att du kanske har dörrfoder och vattenrör till dina radiatorer att ta hänsyn till. Dörrfoder kan du kapa meden fogsvans – men mät först hur mycket. Gällande vattenrör så krävs det mer noggrannhet. Mät ut var hålen kommer att sitta på golvplankan. Borra sedan till med en hålsåg av en större diameter. Därefter ska du såga ett snitt från hål till hål och snett ut till plankan – lämpligen med en sticksåg – innan du lägger golvplankan på plats och kompletterar med den lilla passbit du just sågat fram.
Nu är jobbet äntligen klart och du kan avsluta med att sätta dit de golvsocklar du tog bort eller påbörja jobbet med att sätta dit de smyglister du tänkt använda. Lycka till!
Glöm inte att du även kan få hjälp med att lägga ett klickgolv av oss på Parkettspecialisten!