Sätta golvlister – monteringstips & råd från experterna
Har egentligen golvlister någon funktion eller handlar det om någon variant av att de alltid har funnits och att man väljer att montera golvlister enbart av gammal vana? Det är klart att golvlister fyller en funktion – flera stycken faktiskt – och den primära är att dölja eventuella misstag som skett vid golvläggningen och för att ge träet rörelsemån utan att det syns. Lägger du ett golv så kommer du inte att kunna få alla bitar exakt lika vid kapningen; att då sätta golvlister över ger dig frihet att misslyckas lite grann.
Golvlister finns dels som skydd, dels för att dölja eventuella misstag som skett vid kapning och dels i syfte att ge träet rörelsemån utan att det syns. Dessutom är golvlister snygga och höjer – liksom ramen på en tavla – det arbete som utförts. Pricken över i:et.
Träet får rörelsemån genom listerna och du får själv en viss sådan gällande kapningen. Dessutom: det handlar om att höja rummet rent estetiskt också. Golvlister är snygga och är att anse som pricken över i:et då det kommer till en golvläggning. Det går att jämföra med ramen till en tavla; en detalj som höjer verket och som ger nödvändigt skydd på samma gång.
Saker att tänka på när du ska sätta golvlister
Vi tänkte ge några tips och råd som kan ge dig en enklare resa efter avslutad golvläggning. Det första du ska tänka på – och som du säkerligen också gjort om du lagt ditt golv – handlar om du ska montera bort dina befintliga lister och sätta dit nya eller om du ska behålla de gamla, kapa till dem och använda smyglister istället. Båda dessa har sina fördelar och här är det ditt eget tycke och smak som får agera domare. Har du golvlister som är i ett gott skick så kan det vara en onödig kostnad att byta ut dem, det är vår inställning i frågan. Smyglister är inte förfulande på något sätt.
Våra råd då? Här följer några stycken:
-
- Förvara listen inomhus i ett dygn innan användning. På samma sätt som du ska göra med ditt trägolv så ska också golvlister förvaras i det rum där de ska monteras; detta för att vänja sig vid temperaturen och fukthalten – något som minskar rörelsen senare. Även spänningen i träet minskar och det gör listerna enklare att arbeta med.
- Oavsett om du väljer allmogeprofil eller en slät profil på dina lister så bör du fundera över fabriksmålade varianter. Detta av den enkla anledningen att du slipper en massa extrajobb med att måla dem; något som krävs om du köper obehandlade.
- Kapa listerna med en geringsåg. Det ger exakta snitt. Naturligtvis ska du mäta innan och där ska du vara extremt noggrann.
- Ska du fästa listen i träregel så kan du använda dyckert som spik. Här kan du förborra innan för att vara riktigt säker på att slippa sprickor. Då du ska försänka spikhuvudet så kan du använda ett dorn. Genom det slipper du märken från hammaren. Ska infästning ske i stålregel så kan du välja mellan att använda stjärnskruv med försänkt koniskt huvud eller genom att använda konstruktionslim. Detsamma gäller om det handlar om att montera lister vid en murad vägg. Där bör du dock dölja skarvar med akrylfog eller latex. Tänk även på att måla fogen vit då den torkat – annars får du den gula, trista färgen redan inom något år. Då du fogar kan kan använda fingret och avsluta med en fuktig pensel för en snyggare finish.
- Behöver du komplettera efteråt – om det fortfarande syns håligheter i golvet – så kan du lägga kvartsstav.
- Snyggast blir det om du skarvar med 45-gradiga snitt längs med väggen. Raka snitt fungerar, men ger inte samma snygga och stabila effekt. Vid hörn så ska du alltid använda en geringsåg.