Måla innerdörr – Ge dina innerdörrar nytt liv

Genom att välja rätt färg kan du förvandla en vanlig innerdörr till en stilfull och personlig detalj som kompletterar rummets estetik. I denna artikel tar vi en närmare titt på hur du får bästa resultat och vad du bör tänka på innan du plockar upp penseln för att liva upp dina gamla innerdörrar.

Förberedelse – viktig när du ska måla om innerdörrar

Bestäm dig för vilken färg och yta du vill ha på dörrarna. Ta hänsyn till rummets stil och befintlig färgsättning för att skapa en harmonisk atmosfär.

Se till att rengöra och avfetta ytan noggrant för att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Om det finns gamla färgskikt eller ojämnheter kan det vara nödvändigt att slipa eller använda ett färgborttagningsmedel.

Innan du börjar måla är det även klokt att testa färgen på en mindre yta för att se hur den ser ut i rummets belysning. Det kan vara bra att använda en grundfärg eller primer för att förbättra färgens täckning och hållbarhet.Om du ska måla dörrar inomhus bör du skydda omgivande ytor och handtag med tejp eller plast för att undvika onödigt kladd och att färgen fastnar där den inte ska.

Genom att noggrant överväga färgval, förbereda och testa kan du säkerställa att du får ett professionellt och hållbart resultat när du målar om dina innerdörrar.

Måla dörrar eller köpa nya?

Bedöm dörrarnas skick och kvalitet. Om dörrarna är i dåligt skick, har omfattande skador eller är strukturellt osäkra, kan det vara klokt att ersätta dem med nya dörrar. Om dörrarna är i gott skick men bara behöver en estetisk uppfräschning, kan målning vara ett smart alternativ. Genom att måla om dörrarna kan du ge dem en helt ny look och anpassa dem efter din inredningsstil.

En annan faktor att överväga är budgeten. Att köpa nya dörrar kan vara betydligt dyrare än att måla om dem. Om du har en stram budget är det ett bra alternativ att köpa färg och material för att förnya dina befintliga dörrar. Att måla om en gammal innerdörr är både roligt och tillfredsställande, om du har tiden och intresset. Du kan dessutom njuta lite extra när du åstadkommit ett bra resultat på egen hand.

Vilken färg för att måla innerdörr?

För innerdörrar rekommenderas oftast en halvblank eller halvmatt färgfinish. En halvblank färg ger en elegant och slät yta samtidigt som den är lätt att rengöra och tålig mot slitage. Den reflekterar också ljuset på ett behagligt sätt, vilket kan bidra till att lyfta fram detaljer och ge dörren en fin glans. En halvmatt färgfinish en något mer subtil yta och kan vara bra om du vill undvika för mycket glans. Den döljer också små ojämnheter och fingeravtryck bättre än en halvblank färg.

Många väljer att måla innerdörrar vita. Det är dock inte fel att ta ut svängarna och anpassa kulören det efter personlig smak och den befintliga inredningen i rummet. Det kan vara klokt att välja en kulör som kompletterar eller kontrasterar mot rummets övriga färger för att skapa en enhetlig och harmonisk inredning.

Oavsett om du väljer en halvblank eller halvmatt färg, se till att välja en högkvalitativ inomhusfärg som är speciellt formulerad för dörrar och träytor. Detta kommer att ge dig ett professionellt och långvarigt resultat när du målar om dina innerdörrar.

Måla dörrar när de är hängande

Att måla en dörr när den hänger kan medföra vissa utmaningar som är viktiga att vara medveten om. Fördelen är att du kan måla båda sidorna av dörren direkt. Tänk på detta om du vill låta dörren hänga kvar medan du målar:

  • Droppar och kladd: När du målar en hängande dörr kan färgen lätt droppa eller kladda på golvet eller omgivande ytor om du inte är försiktig. Det är viktigt att skydda dessa ytor ordentligt med plast eller tidningar för att undvika att färgen hamnar på fel ställe.
  • Risk för ojämnheter: Måla en dörr som hänger kan vara svårare att få en jämn färgfinish på. På grund av tyngdkraften kan färgen tendera att rinna eller samlas på vissa områden, vilket kan resultera i ojämnheter eller droppmärken. Det kräver noggrannhet och rätt teknik för att undvika detta.
  • Svåråtkomliga områden: När dörren är monterad kan vissa områden vara svåråtkomliga att måla, såsom kanterna och eventuella profiler eller detaljer. Det kan kräva användning av en smal pensel eller mindre målarverktyg för att måla dessa områden noggrant.
  • Potentiell skada på gångjärn: Om inte gångjärnen skyddas ordentligt kan färgen fastna eller torka på dem, vilket kan leda till svårigheter med öppning och stängning av dörren. Det är viktigt att täcka eller tejp över gångjärnen för att undvika att de blir nedsmutsade eller färgade.

Steg för steg-guide för målning av innerdörrar

När du gjort alla förberedelser som beskrivet i början av denna artikel kan du följa dessa steg för att få det bästa möjliga resultatet:

Första strykningen:

  • Applicera en primer eller grundfärg för att förbättra fästningen och täckningen av den slutliga färgen.
  • Måla först de svåråtkomliga områdena, som kanterna och eventuella profiler eller detaljer, med en smal pensel.

Målning:

  • Använd en bred pensel eller en roller för att applicera färgen jämnt över ytan.
  • Måla med jämna och långa penseldrag, och undvik övermålning eller att dra penseln för hårt över ytan.

Torkning och efterbehandling:

  • Ge tillräckligt med tid för att färgen ska torka mellan strykningarna och innan du stänger dörren.
  • Om det behövs, applicera ytterligare strykningar för att uppnå den önskade täckningen och finishen.

 

Lycka till med ditt projekt! Om du känner att tiden inte räcker till och istället vill ha professionell hjälp med att måla dina innerdörrar är du välkommen att kontakta oss här