Mörka skarvar på parkettgolv

Har du fått mörka skarvar på ett parkettgolv – då har du drabbats av allvarliga fuktskada. Det visar sig i kortändorna på trägolvet då samtliga skarvar blir mörka. De har då utsatts för mycket vatten och kan se mycket fult ut trots att golvet är nyslipat. Det går dock inte att reducera denna förfulande variation i golvet – parkettgolvet måste då helt enkelt bytas.

Men vad gör du om du har fått en ful fuktfläck på parketten, något som exempelvis kan uppstår under en trasig radiator eller en krukväxt som läckt i tysthet under en period? Anlitar du en professionell golvläggare eller gör du det på egen hand?

Det går givetvis att dölja den fula fläcken med en matta eller en stor möbel eller du kan blunda eller låtsas som att det regnar när fläcken kommer in i synfältet.

Inget jättejobb att reparera mörka skarvar

Bäst är förstås att laga skadan. Det kanske finns en parkettstav eller golvbräda som passar, allra bäst är det förstås om det finns en lagom stor överskottsbit från själva lagningen. På det sättet slipper du gå runt och irritera dig på den fula fuktskadan.

Det är mycket svårt att säga rakt ner i golvet om sågspåret ska vara bara ett par centimeter långt så måste du skaffa en multicutter eller multimaster. Sådana finns på byggvaruhusen och går även att hyra på olika byggsidor på internet.
Var försiktig så att du inte skadar parketten

Det är viktigt att inte skada andra brädor eller stavar än de som redan är skadade. Därför är det viktigt att du sågar några millimeter från skarven i den skadade brädan. Pilla och lirka bor resten. Därefter är arbetet ganska enkelt, gör bara som följer:

Vatten har orsakat en ful mörk fläck på din ljusa parkett. Källan till skadan är åtgärdat och droppandet har upphört, och nu är det dags för golvet att repareras

Om du vill laga skadan på egen hand

  • Vi byter vara den dåliga ändan av brädan. Dra ett streck en liten bit från en skarv och såga loss med multicuttern
    Bryt därefter sönder brädan med en kofot. När det är gjort är det lättare att få bort brädan.
  • Nästa steg är att bryta bort den sista biten av brädan. Se till att skapa en rak kant på biten som blir kvar. Då är det lätt att placera ut lagningsbrädan.
  • Kapa en bräda. Den ska vara av samma längd som den du just avlägsnat från golvet. Finns det rör så markerar du och borrar upp hål för dem. Dessa hål bör vara några millimeter större än rörets diameter.
  • Såga bort notens undre del. Då kan du lägga ned brädan ovanpå sponten. Den översta delen av noten ska vara kvar för att brädan ska vara tillräckligt bred.
  • Nu är det dags att lägga brädan på plats. Knacka ned den med en kloss så att du inte skadar kanterna. Limma längs kanten och torka bort det lim som pressas ut. Ställ något tungt på den lagade brädan så att den hålls på plats.
  • Nu ska du limma fast den sista lilla biten som ska ligga mellan röret och väggen. Pressa ned brädan med en kil tills limmet har torkat.
  • Städa upp efter dig. Så där ja – nu är ditt parkettgolv som nytt igen! Bara ett par timmars jobb och allt är tip top igen.

Känner du att detta är för mycket jobb att göra på egen hand? Kontakta oss på Parkettspecialisten så hjälper vi dig snabbt, effektivt och till ett bra pris.