Mönster på parkettgolv – Holländskt, Mosaik, Schack m.m.

Parkettgolv är det vanligaste golvet i Sverige. Det är ett golv som oftast är uppbyggt i tre olika lager där ytskiktet är av massivt trä medan de två andra skikten kan vara i gran, plywood, furu eller spånskiva. Anledningen till denna konstruktion är att den minskar fuktrörelse och att man därför slipper ett golv som rör sig alltför mycket. Det sker naturligt i och med att trä är ett levande material. Att just parkettgolv har tre skikt ger en dock överlägsen hållbarhet och livslängd.

Parkettens fördelar inkluderar även det faktum att ett parkettgolv är möjligt att slipa och att man därigenom kan få ett golv som är att anse som ett nytt genom att anlita ett företag inom golvslipning. Det brukar – med detta i åtanke – vara en ren investering att välja ett parkettgolv snarare än något billigare alternativ som måste bytas ut snabbare.

En- två eller trestavsparkett?

Förr var ett parkettgolv exkluderat endast till vardagsrummet eller salongen. Idag kan man använda ett parkettgolv överallt – undantaget badrummet. Detta kommer som en följd av utvecklingen för både material och ytbehandlingar. I rum med hårt slitage – barnrummet eller köket exempelvis – så kan man med fördel välja lack som ytbehandling då detta ger ett väldigt bra skydd. Vill man ha en varmare och mer harmonisk yta så är olja ofta att föredra; med där bör man vara medveten om att den inte ger samma skydd. Olja brukar passa bäst i vardagsrummet.

Ett parkettgolv kan komma i tre varianter – en, två- eller trestavsparkett. Den första är, helt enkelt, en planka som läggs bredvid en annan (och så vidare). Det brukar kallas för ett skeppsgolv. Tvåstavsparkett å sin sida är en vanlig lösning där två plankor delar utrymme på en enda planka och som leder till ett spännande intryck i rummet. Här är den så kallade fiskbensparketten det tydligaste exemplet. Då det kommer till trestavsparkett – tre mindre stavar i bredd på en planka – så används den med fördel i mindre rum då det, till synes, slumpmässiga mönster som bildas ger illusionen av en större rymd. Ett spännande parkettgolv!

Fem vanliga mönster på parkettgolv

Just mönster är talande i sammanhanget och vi tänkte passa på att lista vanliga mönster på parkettgolv i Sverige – utan inbördes ordning och enligt följande:

Fiskbensparkett

Det är en lyxig parkett som ger rummet en unik karaktär. Ett gångbart golvmönster som slog igenom på 1920-talet och som förr sågs i mer exklusiva våningar, men som nu är lite av var mans sak. Det är lätt att förstå varför. Tänk på att lägga fiskbensparkett i rätt riktning, annars blir det störande för ögat.

Holländsk parkett

Det här mönstret handlar – förenklat – om rutor. Det går att få sådana i alla tänkbara storlekar och gemensam nämnare är att de eggar fantasin på ett underbart sätt. Går du in i ett rum med holländsk parkett så lämnas du inte oberörd. Dina ögon kommer per automatik söka sig till golvet. På gott och lite ont: har du ett sådant parkettgolv så blir underhållet extremt viktigt. Alla lägger märke till golvet och därigenom också slitage, smuts och skavanker.

Mosaikparkett

Den här parketten får en inbjudande helhet tack vare små stavar som sätts i ett mosaikmönster. Det är ett golv som är stryktåligt, lätt att reparera vid behov och som – faktiskt – inte är så avancerat att lägga. Det senare förklaras av att de små rutorna ofta ligger på ett nät så att du slipper lägga dem en- och en.

Schackmönster

Här blandar man helt sonika rutor av mörkare och ljusare träslag och från ett lekfullt golv som skiljer sig från mängden.

Skeppsgolv

En tidlös klassiker som återigen verkar bli trendig. Vi kan lätt förstå varför då mellanrummen mellan plankorna skapar en härlig personlighet och ett lätt bohemiskt intryck. Det här golvet passar bra i exempelvis sovrummet. Även vid skeppsgolv är det viktigt att man lägger det i rätt riktning för att slippa bli irriterad på sikt.